<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88622" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Tesla продаде 10%...

Лунната ракета на SpaceX Starship най-после се приземи успешно (видео)

06 Май 2021
0 267

Петият опит се оказа успешен: прототипът на космическа ракета Starship на SpaceX се върна на земята след поредния си тестов полет. Кацането мина почти безпроблемно с изключение на малък пожар, който започна да гори в основата на кораба, но беше угасен своевременно, пише “Булевард България”.

Това е първият случай, в който модел на ракетата прави успешно приземяване след летене на голяма височина. Досегашните четири опита завършваха с разрушение на корабите заради експлозии по време на кацането на площадката на SpaceX в Бока Чика, Тексас. 

Новината е от ключово значение за SpaceX, защото Starship се разработва с цел превоз на хора и товари на мисии до Луната и Марс. 

Само преди няколко седмици NASA възложи на компанията на Илон Мъск договор за близо 3 млрд. долара, за да разработи версия на Starship, с която да се изпълни първата човешка мисия до Луната от 40 години насам по програмата Artemis. Договорът е временно замразен заради обжалването от страна на конкурентните компании Blue Origin на Джеф Безос и Dynetics. 

Starship представлява 50-метрова ракета, снабдена с три двигателя Raptor. Намеренията на компанията на Мъск са тя да замени действащите системи Falcon, които вече се използват активно за космически транспорт като извеждане на спътници в орбита или превоз на астронавти до Международната космическа станция. 

Амбициите на SpaceX са Starship да бъде разработен толкова добре, че да може да изпълнява самостоятелни мисии до много по-далечни дестинации като Марс. 

Тестовите опити, които се правят без човешки екипажи на борда, са шанс за екипа на SpaceX да прави изследвания и подобрения по разработката си. 

Оперативните варианти на Starship в бъдеще ще се поставят върху много по-мощен носител, генериращ над 70 меганютона подемна сила.

Източник: “Булевард България”

Видео: SpaceX

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции