Следва: България е да...

Любен Зидаров за спорните илюстрации на "Хари Потър": Не бяха нужни тези ругатни и обвинения

30 Ноември 2019
0 7207

"Фантазията на възрастните е малко за окайване. Предполагах, че мога да предизвикам страсти, но не в такава форма. Всеки си има право на мнение, това зависи от неговата обща култура, от неговото образование, възпитание, от неговата етика", коментира пред бТВ Любен Зидаров спорните илюстрации на на юбилейното издание на "Хари Потър", които предизвикаха полемика в социалните мрежи.  

 

 

""

 

"Не бяха необходими тези реакции да бъдат ругатни, обвинения, че съм ощетил децата и т. н. Трябваше да бъде един анализ и препоръки, които всъщност помагат на автора", отбеляза още известният илюстратор.

 

 

"Хари Потър ми отне цяла година. Аз бях влязъл в този автор и денем и нощем бях при Хари Потър. Интересното беше за мен, че това беше за мен един особен тип фантастика. Реалистична фантастика или фантастична реалност", сподели още 96-годишният творец.

 

 

 

 

 

"Имам такива упреци – разкривени фигури, ами аз фигурите не мога да не ги деформирам. Деформацията е основа, която насочва към мисълта, която иска да изрази авторът. Без деформация няма наслагване на това, което е съществено, на това, което трябва да въздейства", каза още Зидаров относно един от основните упреци, че фигурите на героите, които рисува били разкривени.

 

 

Той добавя, че детето има нужда само от намек, останалото трябва да бъде оставено на неговото въображение и неговата фантазия вече доизгражда това, което то трябва да възприеме. "Родителите си прехвърлят техните мисли върху децата и оттам е цялото недоразумение", смята още Любен Зидаров.

 

 

 

 

"Авторката на поредицата поиска от мен зелени очи (на Хари-бел.ред.) и те са зелени навсякъде", казва Зидаров. За Хърмаяни Роулинг искала да е "винаги с панталон". "Важното е, че авторката е доволна. И то такава взискателна авторка, която следи всичко, което излиза като печат на нейните произведения", добавя творецът.

 

 

В света съществуват над 80 превода на книгата, но само 20 страни са получили правото да имат свой образ на героите след одобрението на илюстрациите от Роулинг.

 

 

Източник: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции