Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Любимият на Тайланд дюгон Мариум умря от пластмаса в стомаха си
Любимият на Тайланд дюгон Мариум умря от пластмаса в стомаха си
По света Вземи EMBED
Loading the video...
08-17-19
добавено
19459
прегледа

Женският дюгон (вид морска крава - бел.ред.) на име Мариум, която стана интернет звезда при спасяването ѝ през април тази година, внезапно е починала, съобщава The Guardian. Видео от спасяването на дюгончето вижте по-горе. 

 

 

 

 

Ветеринарите, грижили се за морския бозайник, заявиха, че причината за смъртта ѝ е инфекция, предизвикана от поглъщането на пластмаса. Те добавиха, че загубата на животинчето, обявено за "национален любимец" от морския департамент на Тайланд, трябва да служи като предупреждение за ефекта от пластмасовия боклук върху дивия живот на планетата. 

 

Дюгоните, морски бозайници, които растат до три метра дължина, са застрашени от изчезване, с най-много 250 останали екземпляра, живеещи във водите на Тайланд. 

 

 

 

 

Мариум беше едва на 4 месеца, когато беше открита и стана популярна, след като бяха публикувани снимки как прегръща ветеринарите, които се грижат за нея. През последната седмица тя е показала признаци на стрес и отказала да се храни, след като се е срещнала с друг дюгон в океана. 

 

 

 

 

В сряда Мариум беше преместена в лечебен контейнер за наблюдение, но почина в ранната съботна сутрин. Аутопсията ѝ е показала, че малки парчета пластмасови отпадъци са заседнали в червата ѝ и са предизвикали инфекция. Освен това е имала и драскотини по тялото от друго морско животно.

 

 

 

 

"Всички скърбим за загубата", каза Нантарика Чансю, директор на морския медицински отдел на университета Чулалонгкорн в Банкок. "Нещото, на което трябва да бъде намерено решение, когато се опитваме да спасим редки морски същества, е да опазим околната среда едновременно за хората и за животните."

 

 

Източник: The Guardian