<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89454" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият шеф на...

Лютви Местан обвини АПИ за катастрофата и обяви в съда, че шеф на агенцията е лъжесвидетелствал

18 Май 2021
0 3814

“Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е един от основните виновници за катастрофата”, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който е подсъдим по делото за причиняване на смърт на 6-месечно бебе при инцидента на 14 април 2019 г.

Другият обвиняем за пътното произшествие на кръстовище край момчилградското село Загорско е бащата на загиналото дете – Юсеин Ахмед, който е шофирал без да обезопаси детското му столче.

Лютви Местан обвини АПИ за катастрофата и обяви в съда, че шеф на агенцията е лъжесвидетелствал

6-месечно бебе загина в катастрофа с автомобила на Лютви Местан (снимки)

Местан заяви това след края на продължилото два дни първо заседание на процеса, по време на което Окръжният съд в Кърджали разпита 17 свидетели.

Според политика международният път за ГКПП “Маказа” не е обезопасен, а скален скат край разклона за Загорско ограничавал видимостта за водачите. 

Местан обвини в лъжесвидетелстване шефа на Пътно управление в Кърджали Иван Гавазов, който също беше разпитван от съда. Той беше изгонен от залата заради недопустимо поведение – той обвини съдебния състав в преднамереност, а прокуратурата – в подмяна на факти.

Съдът в Кърджали даде ход на делото срещу Лютви Местан, въпреки исканото от него отлагане (видео)

Ето как коментира поведението си в залата политикът:

“Това е абсолютно искрена и справедлива реакция от моя страна срещу бруталното лъжесвидетелстване, което се допуска в сградата на български съд. На 14 април 2019 -та, когато се случи пътно-транспортното произшествие, кръстовището, от което излизам, за да се включа към главния път Маказа – Кърджали, след знака “Стоп”, не беше маркирано със стоп-линия”, заяви лидерът на ДОСТ извън залата.

Той определи твърденията на Гавазов, че по време на катастрофата на разклона е имало начертана стоп-линия като “голяма, дебела лъжа”.

Местан твърди, че маркировката е бил поставена в нощта на 15 срещу 16 април 2019 г., а в района са били изсечени високи храсти и треви, които са ограничавали видимостта на кръстовището. 

Чрез адвоката си той поиска да бъде направен следствен експеримент, който да установи на място каква е била видимостта му по посоката, от която е идвал другият автомобил.

Лютви Местан обвини АПИ за катастрофата и обяви в съда, че шеф на агенцията е лъжесвидетелствал

Беше отправено и искане съдът да разпореди районът да не бъде компрометиран. Малко преди това шефът на Пътното поиска от магистратите разрешение да премахне от кръстовището инертни материали, депонирани от неизвестни хора в района през февруари тази година. Според Местан в района няма инертни материали.

Съдът не уважи искането на политика и защитника му с мотив, че е направено в нарушение на реда на процеса и е свързано с експертизи, които все още не са приети.

Следващото заседание беше насрочено за 5 юли. На него ще бъдат разпитани останалите свидетели и ще бъдат изслушани вещите лица и техните заключения по автотехническата и втората комплексна медицинска и автотехническа експертиза.

Източник: Dir.bg

Снимка на корицата: БулФото

Видео: YouTube/24rodopi

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции