Майката на Грета Тунберг разказа за тежкото детство на дъщеря си

23 Февруари 2020
17 321

Идеята за спасяването на планетата и активните протести на Грета Тунберг срещу климатичните промени ѝ помогнали да преодолее тежка емоционална криза и хранително разтройство. “Тя бавно изчезваше в някакъв мрак”, разказва майката на шведската екоактивистка Малена Ерман.  „Тя спря да свири на пиано. Тя спря да се смее. Тя спря да говори. Тя спря да се храни”, спомня си още разстроената майка, цитирана от The Guardian

 

 

ГРЕТА ТУНБЕРГ ЗА СИНДРОМА НА АСПЕРГЕР: ТОВА МЕ ПРАВИ РАЗЛИЧНА И Е МОЯТА “СВРЪХСИЛА”

 

 

 

 

Ерман, която е известна шведска оперна певица, и съпругът ѝ Сванте Тунберг се мъчели да се справят с мълчанието на дъщеря си и отказа ѝ да яде. “Тя хапваше съвсем малки количества ориз, авокадо и ньоки”, казва Ерман. Грета загубила 10 кг за два месеца и била на прага да бъде приета в болница. Когато се върнала на училище, баща ѝ разбрал, че там я тормозят. 

 

 

 

 

Скоро след това Грета Тунберг била диагностицирана от писхиатри с „високо функциониращ” аутизъм, познат като Синдрома на Аспергер,  както и с обсесивно-компулсивно разстройство. Преломният момент в живота ѝ настъпил по време на прожекция в училище на филма “Остров от пластмаса” за боклука в океаните. След урока единствено Грета била притеснена и впечатлена от видяното.  „Грета не можеше да се примири с нищо от това, което току що беше видяла“, разказва майка ѝ. „Тя видя това, което останалите не искахме да видим”, коментира още Ерман. 

 

 

 

 

През лятото на 2018 г. Грета Тунберг започнала своята първа училищна стачка. Когато към нея се присъединили други активисти, баща ѝ се опитал да я убеди да се прибере вкъщи, осъзнавайки рискования и емоционално натоварващ път, по който тя поема. 

 

 

ПРАВЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА МЕТАМОРФОЗАТА НА ГРЕТА ТУНБЕРГ ОТ ТИХА ТИЙНЕЙДЖЪРКА В ГЛОБАЛЕН ЛИДЕР

 

 

Година по-късно през 2019-та Грета Тунберг вече е един от най-влиятелните екоактивисти в света с милиони последователи. Тя беше обявена за “Личност на годината” от престижното списание “TIME” и спечели наградата “Почтен начин на живот”, известна като “алтернативна Нобелова награда”. 

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции