<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Twitter блокира ...

Майк Пенс не изключва задействане на 25-тата поправка срещу Тръмп

10 Януари 2021
0 669

Американският вицепрезидент Майк Пенс не изключва възможността за задействане на 25-тата поправка на конституцията на САЩ, която предвижда отстраняване от поста на действащият американски президент. Това са заявили източници на CNN пред медията в условията на конфиденциалност. 

Бивши американски президенти осъдиха щурма на Капитолия от подръжници на Тръмп

Според тях екипът на Пенс обмисля всички варианти, но американското издание изрично подчертава, че вицепрезидентът се надява, че няма да му се наложи да пледира недееспособност на Тръмп, както предвижда поправката.

Екипът на Пенс и самият той смятали, че допълнителното напрежение от задействането на разпоредбата може да вкара в САЩ в допълнителен риск за сигурността. 

Все пак източниците твърдят, че Пенс не изключва това като краен вариант, особено ако поведението на Тръмп стане “още по-непредсказуемо”. Ако се стигне дотам именно Майк Пенс ще поеме властта в Белия дом до инагурацията на избрания за президент Джо Байдън. 

Широкообсъжданата 25-та поправка на американската конституция предполага, че действащият президент може да бъде отстранен от поста предсрочно заради недееспособност. Текстовете гласят, че е нужно да се определи процедура за установяването на тази недееспособност, по време на която властта преминава в ръцето на вицепрезидента. 

Междувременно Пенс потвърди и че ще присъства на инагурацията на Джо Байдън в Белия дом. Самият Тръмп вече заяви, че няма да участва в церемонията на 20 януари. 

Във видеото горе можете да си припомните един забавен момент от предизборната кампания в САЩ, когато една муха стана звездата във вицепрезидентския дебат между Майк Пенс и Камала Харис.

Източник: CNN

Заглавна снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции