Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Македонски историци: Никога няма да се съгласим, че Гоце Делчев е българин (видео)
Македонски историци: Никога няма да се съгласим, че Гоце Делчев е българин (видео)
Вземи EMBED
Loading the video...
06-16-19
добавено
4067
прегледа

Македонският историк проф. Драги Георгиев заяви, че ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос, съобщава Dir.bg.

 

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ЗАЩО СКОПИЕ ПРОВОКИРА СОФИЯ?

 

Проф. Георгиев е директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство. В интервю за македонска телевизия той каза, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за български революционер.

 

 

 

 

Наскоро министрите на външните работи и на отбраната на България Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заявиха, че Македония трябва да признае Гоце Делчев за българин и заплашиха, че ще възпрепятстват членството на Македония в ЕС, ако това не бъде прието, припомнят медиите в съседната ни държава.

 

БЪЛГАРИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ДОРИ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

 

На това реагира и историкът Наташа Котлар, която каза, че "апостолът на македонската революционна борба, Гоце Делчев, е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Зелен фасул, картофи и зеле има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате ...!" - написа в профила си във Фейсбук Котлар.

 

 

 

 

Смесената комисия между България и Северна Македония още преди месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Това коментира пред БНТ президентът на България (2002 до 2012 г.) Георги Първанов.

 

По думите му, тя е обречена. Първанов призова да се изясни какво означава понятието "обща история", което е заложено в договора между София и Скопие.

 

БЪЛГАРИЯ ИСКА ПРОМЕНИ В МАКЕДОНСКИТЕ УЧЕБНИЦИ, ЗА ДА "УЧИМ ДЕЦАТА НА ИСТИНАТА"

 

В Скопие трябва да признаят, че македонската държавност е пораснала върху вековната снага на българската държава. Българската борба за свобода доведе до създаването на македонската държава, категоричен бе президентът на България от 2002 до 2012 г.

 

 

Източник: Dir.bg