Следва: Семейство оц...

Македонци внасят боклук у нас, защото в страната им е забранено

19 Януари 2020
0 10311

Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов Дол". Това казва управителят на компанията "Блацион" ООД, македонският гражданин Горан Ангелов, пише Mediapool.

 

 

НАШИ ТЕЦ-ОВЕ ГОРЯТ ИТАЛИАНСКИ БОКЛУК И ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА, ТВЪРДИ ДЕПУТАТ ОТ БСП (ВИДЕО)

 

 

"Блацион" ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата във Варна и Бургас. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата е собственост на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

 

 

Според Горан Ангелов "отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов Дол", защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лицензът на централата за изгаряне на отпадъци.

 

 

"Става въпрос за пластмаса и гуми. Откритите дървени, текстилни и стъклени отпадъци не са забранени. Това ще бъде доказано от експертите след като бъде направена проверка", казва Ангелов пред агенция МИА. Според него "информацията в българските медии не е вярна и отпадъците, ако се получи разрешение, ще бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов Дол" или пък ще бъдат върнати обратно в Италия".

 

 

Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Северна Македония "Дрисла", край Скопие. Той категорично заявява, че депото никога не е имало партньорство с "Блацион" ООД.

 

"В страната ни /Македония, бел.ред./ никога не сме внасяли каквито и да е отпадъци, защото това е забранено. Това сме правили само и единствено в съседна България", казва Ангелов.

 

 

В събота прокуратурата в Бургас съобщи, че е започнала разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, стопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. Същевременно и в неделя, както и през целия ден в събота, на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят откритите по-рано други контейнери с нерегламентирано внесен боклук от Италия.

 

 

25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги е потърсил. Прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Освен описаните пластмаса и каучук, в тях има дрехи, играчки и битови уреди. Получател на товара също е "Блацион" ООД.

 

 

25 КОНТЕЙНЕРА С НЕЗАКОНЕН БОКЛУК ОТ ИТАЛИЯ СА ОТКРИТИ НА ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА

 

 

Вижте във видеото какво каза преди време заместник-председателят на Комисията по енергетика в парламента Таско Ерменков

 

 

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции