<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41488" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Маргарет Атууд и Бернандин Еваристо си поделиха наградата "Ман Букър 2019"

15 Октомври 2019
0 444

Съдиите от тазгодишните награди „Букър“ „изрично промениха" правилата на литературната награда за август, за да изберат първите съвместни победители от почти 30 години: Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо.

 

Председателят на съдиите, Питър Флорънс, се появи след повече от пет часа пред журито, за да разкрие, че петчленната група не е успяла да избере нито един победител от своя списък от шестима.

 

Вместо това, въпреки че неведнъж е казвано от литературния директор на наградата – Габи Ууд, че не е позволено да разделят наградата от 50 000 британски лири, те избраха два романа: "Заветите" на Атууд и "Момиче, жена, друго" на Еваристо, което е разказ чрез гласовете на 12 различни герои – предимно чернокожи жени.

 

Победата на Еваристо я прави първата чернокожа жена, спечелила награда „Букър“, която е основана през 1969 г.

 

На 79 години, Атууд пък става най-възрастният носител на наградата. Канадската авторка преди това спечели „Букър“ през 2000-та година за „Сляп убиец“. Тази година тя става четвъртият автор, печелил наградата два пъти.

 

„Би било доста абсурдно някой на моята възраст да спечели наградата и по този начин да попречи на човек в по-ранен етап от кариерата си да премине през тази врата. Наистина щеше да ме е срам, повярвайте ми. Не съм журито. Била съм в жури, което трябваше да раздели награда и разбирам затруднението. Разбирам… трябваше да я разделят на 13 части, но за съжаление нещата не стават така", каза Атууд след церемонията по връчването.

 

Когато двете авторки бяха попитани как ще използват паричната награда, Еваристо каза, че ще насочи средствата към ипотеката си, докато Атууд каза, че е "твърде стара" и има "твърде много чанти", за да ги изразходва за себе си.

 

Тя заяви, че нейните 25,000 британски лири ще бъдат дарени на канадската благотворителна организация "Indspire", на която преди е помагала с покойния си приятел Хари Сен Дени.

 

Флорънс обаче разкри, че журито е било подложено на натиск да има само един победител.

 

„Консенсусът ни беше, че нашето решение е да променим правилата и да разделим наградата тази година, за да отпразнуваме двама победители“, каза той.

 

„Това са две книги, от които започнахме да не искаме да се отказваме и колкото повече говорихме за тях, толкова повече оценявахме и искахме да видим и двете като победители… Не можахме да ги разделим“, добави той.

 

Наградата "Букър" е разделяна на два пъти преди тази година – през 1974 г. от Надин Гордимер и Стенли Мидълтън, а също така през 1992 г. – от Майкъл Ондатджи и Бари Ънсуърт.

 

След 1992 година обаче, правилата са променени така, че наградата „да не бъде разделяна или задържана“.

 

След повече от три часа дискусии журито попитало Ууд дали могат да разделят наградата. Нейният отговор бил не и това накарало журито да продължи дискусията си още час, след което излезли със същия, единодушен избор.

 

Ууд говорила и с Хелена Кенеди, която също настояла за спазването на правилата. Журито продължило дискусията си повторно, но в крайна сметка отговорът им, според Флорънс, бил "абсолютен консенсус", че са решили да игнорират правилата.  

 

На въпрос дали подкрепя решението им, Ууд каза, че това е еднократна промяна на правилата и всички те разбрали това.

 

"Това бе непокорен, но… щедър жест“, добави тя.

 

Тя даде да се разбере, че правилата няма да бъдат променяни в бъдеще и че тазгодишното жури не е първото, което искало да раздели наградата.

 

Председателският съвет, който бе изграден от Лиз Калдър, Сяолу Гоо, Афуа Хирш и Джоана Макгрегър, каза, че „Заветите" и" Момиче, жената и друго“ са „напълно ангажирани романи, като и двете са езиково изобретателни и авантюристични по всякакъв начин. Те се обръщат към света днес, дават ни представа за него и създават герои, които резонират с нас векове наред”.

 

Двата романа победиха четири номинирани заглавия – "Патиците, Нюбърипорт" на Люси Елман, "Оркестърът на малцинствата" на Чигози Обиома, "10 минути и 38 секунди в този странен свят" на Елиф Шафак и "Кихот" на Салман Рушди.

 

„Никой не прие решението ни леко, но в същото време имаше чувство за перспектива – ние съдим награда за книга, а това е празник на велика литература. Имаме много причини за празнуване", каза Флорънс.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции