Следва: 143 са новите с...

Маските за лице може да подпомагат имунитета срещу Covid-19, смятат изследователи

15 Септември 2020
1 950

Маските за лице може да дават на хората имунитет срещу Covid-19, предполагат учени в статия в едно от най-уважаваните медицински списания в света, пише The Telegraph.

Материалът, публикуван в New England Journal of Medicine, разширява недоказаната, но обещаваща теория, че носенето на универсална маска за лице може да помогне за намаляване на тежестта на вируса и да гарантира, че по-голям дял от новите инфекции са безсимптомни.

Ако тази хипотеза бъде потвърдена, твърдят академиците, тогава универсалното носене на маски може да се превърне във форма на вариолация, която би генерирала имунитет и по този начин ще забави разпространението на вируса, докато светът очаква ваксина.

Все повече доказателства сочат, че количеството на вируса, на което някой е изложен в началото на инфекцията, може да определи тежестта на заболяването му. Носенето на маски може да намали т. нар. инфекциозна доза, на която е изложен човек, и впоследствие въздействието на болестта, тъй като маските филтрират някои капчици, съдържащи вируси.

Коя маска ни пази най-добре от вируса?

Ако тази теория се потвърди, според изследователите, тогава носенето на маски в глобален мащаб може да гарантира, че по-голям дял от инфекциите с Covid-19 ще са асимптоматични.

Експертите казват, че всяка стратегия в полза на общественото здраве, която помага за намаляване на тежестта на вируса – като носенето на маски – трябва да увеличи и имунитета.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Teodora Zapryanova

    15 Септември 2020

    Не се излагайте с тази статия !! Ставате смешни ! Никой вече не вярва на тези глупости !

Покажи всички Скрий

Реакции