Следва: „Македонско ...

Масовото отхвърляне на маските изправя България пред риск. Как в Европа се борят с ръста на Covid-19

12 Октомври 2020
0 2198

Директорът на “Пирогов” Асен Балтов предложи да се въведе задължително носене на предпазни маски на закрито, включително и в офисните пространства. Той се аргументира с това, че резкият скок на Covid-19 в България се дължи на масовото отхвърляне на маските. В интервю за bTV Балтов каза, че до края на месеца броят на заразените с Covid-19 ще достигне 30 хил. души.

Част от разговора с директора на УМБАЛСМ “Пирогов” в предаването “Тази сутрин” по bTV може да видите във видеото горе.

Шефът на “Пирогов”: Маските на закрито трябва да станат задължителни (видео)

Съветът на Балтов идва на фона на рязък ръст на новозаразените в България. През последните 7 дни има 2801 такива случая. Това е почти двойно увеличение спрямо предишната седмица, когато новозаразените са били 1521, и още по-голямо спрямо периода между 21 и 27 септември, когато са били регистрирани 1178 души, показват данните от единния информационен център.

Национален оперативен щаб. Снимка: БулФото

Освен в абсолютни числа, ръстът на случаите проличава и в процентното съотношение на положителните проби спрямо всички извършени тестове, пише Свободна Европа. През последната седмица 9.33% сред тестваните са се оказали с коронавирус.

“Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва, решаваме, че то ни пречи. Ако носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория”, каза директорът на “Пирогов”.

В събота главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев каза, че въпреки сериозното повишаване на броя на заразените, ако те останат по близо 500 на ден, здравната система в България може да издържи дълго. По негови думи в момента най-тежко е натоварването в Бургас и Благоевград, но има варианти за добавяне на допълнителни легла.

Доц. Ангел Кунчев. Снимка: БулФото

Ако в България коронавирусът се развилнее както в Англия и Испания

Италия и Словакия затягат мерките, в Англия се очаква ограничаване на движението

Заради нарастването на броя на заразените до нивата от март в Италия се готвят за въвеждането на нови мерки в опит за ограничаването на заразата. Въпреки запазването на ниските нива на смъртност се очаква здравните власти да въведат сериозни рестрикции.

В Словакия от четвъртък носенето на маски на обществени места става задължително. Въвежда се също ограничение за ресторантите да изпълняват единствено поръчки за доставка по домовете. Подобно на България преди месеци, хранителните магазини ще обслужват само възрастни хора в определени часове. В началото на пандемията Словакия беше от страните, които имаха най-добри резултати при справянето със ситуацията.

В Англия се очаква градските управи в няколко региона да въведат нова система за ограничаване на движението в градовете. Би Би Си съобщава, че в Ливърпул и региона ще бъдат въведени възможно най-строгите мерки за ограничения, след като през изминалата седмица 600 на всеки 100 000 жители в града се оказаха заразени с Covid-19.

По-късно през деня премиерът Борис Джонсън се очаква да съобщи за нова тристепенна система, с която ще се въвеждат ограничения в градовете на базата на броя на заболелите в тях.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Снимка на корицата: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции