Следва: Ресторантьор...

Масово бързо тестване за Covid-19 ще спре пандемията за 6 седмици, твърдят учени

24 Ноември 2020
0 3053

Масово световно използване на бързи тестове за новия коронавирус ще унищожи пандемията от Covid-19 само за шест седмици, твърди ново проучване на учените от Училището по публично здраве към Харвард и Колорадския университет, цитирано от bTV.

Документът е публикуван на 20 ноември в журнала „Сайънс Адвансес“. Проиграните от учените модели за развитие на пандемията сочат, че бързите тестове, макар и не толкова надеждни, могат да позволят на здравните власти да въвеждат по-насочени мерки, вместо масови карантини.

Бързите антигенни тестове – от проблем до (възможно) решение

Бързите тестове са евтини и най-вече – дават резултат до минути. Ако половината население на Съединените щати се тества ежеседмично, например, и само тези, които са болни се изолират, това би довело до огромна промяна на епидемичната картина в страната.

„Голямото ни откритие е, че когато става въпрос за общественото здраве е по-добре да имаме по-малко чувствителни тестове, които обаче дават резултат за минути, вместо такива, които дават резултати на следващия ден“, коментира Даниел Ларемор, професор по компютърни науки и автор на проучването.

Джипита предлагат пациентите да минават през безплатни антигенни тестове при 2 симптома

Според математическите модели, които учените са създали и разгледали, ако три-четвърти от населението на един град се тества с бързи тестове на всеки три дни, числото на заболелите ще спадне с колосалните 88%. Учените са категорични, че ако това се приложи като масова практика по цял свят, пандемията ще приключи в рамките на шест седмици.

„Тези бързи тестове показват заразността на болните. Те са изключително ефективни за откриване на Covid-19 в етапа, когато човек е най-заразен за околните“, коментира професорът по епидемиология в Харвард и автор на проучването Майкъл Мина.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции