<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84295" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опасни ли са ...

Мащабно проучване показа предимство на AstraZeneca пред Pfizer в някои отношения

23 Февруари 2021
0 38939

Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет не просто не е по-лоша от тази на Pfizer/BionTech, но има и някои предимства, макар да не разчита на по-новата иРНК технология. Това сочи мащабно изследване за ефекта и на двете ваксини в Шотландия след първата доза, проведено от Единбургския университет и местната здравна агенция, цитирано от The Guardian.

Какъв е проблемът с ваксината на AstraZeneca?

Експертите са изследвали 5,4 млн. души от 8 декември 2020 до 15 февруари 2021. През този период в Шотландия първата доза са получили 1,14 млн. пациенти – или 21% от населението.

Обобщените данни от проучването показват, че препаратът на AstraZeneca/Oxford е намалил хоспитализациите в болница с 94% – четири седмици след първата доза, докато този на Pfizer/BioNTech е показал 85-процентова ефикасност (между 28-34 дни след първата инжекция).

Рискът от прием в болница при възрастните над 80-годишна възраст е скъсен с 81% за същия период, сочат общите резултати за двете ваксини.

В добавка AstraZeneca е и по-ефективна срещу тежко протичане. Според данните тя защитава практически 100% от развиване на Covid-19 с тежки и опасни симптоми. Резултатът на Pfizer също е много добър, но по-нисък – ваксината защитава на 90% от тежко протичане.

Най-добрата новина от проучването всъщност е голямото ниво на защита само след една доза. Това не означава, че втората доза е излишна, напротив, тя увеличава защитата, и по-важното, стабилизира я във времето – макар за второто все още да има малко данни за момента.

Учените са изследвали ефекта на ваксините всяка седмица след получаване на първата доза и са установили, че двата препарата показват най-силно действие на четвъртата седмица. Паузата между инжекциите на Pfizer/BioNTech е 21 дни, а при AstraZeneca е много по-голяма – оптималният вариант е 12 седмици. В България двете инжекции от AstraZeneca се поставят при пауза от 10 седмици, а имунитетът след първата доза нараства до 90-ия ден.

Авторите на изследването са от университетите в Единбург, Абърдийн, Глазгоу и Стратклайд. Проучването е публикувано на страницата на Здравната служба на Шотландия, като все още не е рецензирано.

„В него учените съобщават, че откритията им са „приложими в други страни, които използват ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca“. Такава държава е България, която разчита именно на AstraZeneca за масовата имунизация на населението, започнало преди няколко дни.

Към 21 февруари във Великобритания са ваксинирани вече 18,2 млн. души.

В Израел: 523 000 имунизирани, нито един смъртен случай

Преди няколко дни Израел също публикува данни за ефекта от ваксините. Страната, която имунизира над 7,3 млн. от населението си с препарата на Pfizer/BioNTech, обяви, че двете дози намаляват симптоматичните случаи с 94%. Освен това съобщи, че ваксината е с 98-процентова ефективност при предотвратяване на леки инфекции и проблеми с дишането.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции