<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93877" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как гласувах...

Мая Манолова критикува Слави Трифонов: Не съм съгласна да сменим премиерска република с телевизионна (видео)

13 Юли 2021
0 4883

Обявяването на един списък по телевизията не е предложение за подкрепа на кабинет. Подкрепям настояването на Слави Трифонов републиката ни вече да не е министър-председателска, но не съм съгласна да сменим премиерската република с телевизионна“. По този начин лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова коментира обявения еднопартиен проектокабинет на председателя на “Има такъв народ”. 

Медиите в Северна Македония: “Бугарија не ни пушта во ЕУ, ама ќе ни однесе во вселената”

В предаването „Алтернативата“ по TV1 Манолова не каза дали ще подкрепи правителството, предложено от Трифонов, но заяви, че ще постави условия. Според нея в програмата му има „сериозни пропуски, отнасящи се до джоба на българина“ и тя „не отговаря на очакванията на хората за дълбока съдебна реформа“.

„За нас притеснителен е начинът, по който е обявен този списък. Трифонов е в правото си да предложи кабинет като първа политическа сила. Нашата коалиция ще заяви своята позиция по предложението за кабинет, след като това действие бъде извършено съгласно българската Конституция. Това е конституционна процедура и ако ще връщаме авторитета и достойнството на парламента, нека да спазваме процедурите“, каза Мая Манолова.

Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!” също каза пред БНР: „Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това е диктаторски подход тип Борисов”. 

Манолова намекна, че няма да подкрепи проектоправителството на ИТН, ако в програмата не бъдат добавени „основни приоритети, които българите очакват“.

„Хората искат правителство, стабилност и нормалност, но очакват, че властта ще разрешава техните проблеми, а основните проблеми са свързани с джоба. Под светлината на прожекторите в парламента ще попитаме какво включва платформата на този проектокабинет – дали там има преизчисляване на пенсиите, ревизиране на сметките за ток и парно, подкрепа за младите семейства и малкия бизнес, за самоосигуряващите се лица. Няма как да подкрепим което и да е следващо управление без тях. Огромни дупки зеят в първоначалните намерения на ИТН“, заяви лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“, която печели малко над 5% от гласовете на българите.

Сред приоритетите на Трифонов бяха построяване на още детски градини и детска болница, концесиониране и дострояване на всички останали магистрали, 1 млн. таблети или лаптопи за учениците, дигитализация на услугите и съкращения в администрацията, както и членство на България в Европейската космическа агенция и изпращане на мъж и жена астронавти в НАСА плюс един северномакедонски астронавт.

Слави Трифонов обяви, че предлага за премиер Николай Василев, а Манолова каза, че коалицията ѝ няма претенции за министерски постове. Според нея – не е без значение и каква ще е парламентарната подкрепа за кабинета на ИТН, защото „правителството е функция на парламентарното мнозинство“.

„Не чухме ясен отговор от Борисов, а хвалби и суперлативи за предложения премиер. ДПС още не са казали нищо. Ако в един момент ГЕРБ и ДПС подкрепят това правителство, очевидно то ще мине. Дали това обаче е очакването на българския народ? В една група на подкрепящи с ГЕРБ и ДПС ние не се виждаме“, твърди тя.

„До седмица вероятно ще се стигне до истинската процедура. Тогава ще излезе всичко за тези хора от кабинета. Една част от тях са доста непознати. Няма как, ако имат връзки със Сараите, с Пеевски, да не стане ясно“, добави Манолова.

След като Трифонов предложи закриване на специализираните съдилища и специализираната прокуратура, Манолова каза, че иска да види промени във ВСС и евентуална промяна на „мястото на прокуратурата“, както и контрол върху действията на главния прокурор.

„Трябва да бъдат положени усилия за подкрепа за създаване на правителство на промяната. Длъжници сме на хората. Отговорността е огромна – не само на Слави Трифонов, но и на тези, които ще го подкрепят. Христо Иванов е прав – в никакъв случай никоя от формациите на протеста не може да си позволи и сянка на съмнение, че е параван на задкулисни действия на ДПС, на Сараите. Това ще е тежък грях спрямо българския народ“, каза тя пред „Алтернативата“.

Източник: Алтернативата/ Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции