<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наказанието ...

МВР взе лиценза на “Делта гард”, от фирмата оспорват решението

08 Ноември 2021
0 622

Лицензът на охранителната фирма „Делта гард“, станала известна покрай историята “Осемте джуджета”, е бил отнет. Това е станало с решение на ръководителя на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Станимир Станев, съобщиха от МВР. От компанията обаче твърдят, че оспорват акта на Станев пред съда и това спира неговото изпълнение.

Наказанието за фалшив зелен сертификат трябва да е до 6 години затвор, смята адвокат (видео)

Процедурата за отнемането на лиценза за охранителна дейност на „Делта гард“ беше открита през октомври. На 27 октомври от ГДНП публикуваха съобщение за това в сайта на вътрешното министерство. Ден по-късно ведомственият пресцентър уточни, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

Има 5 начина ЕС да ни спре парите заради Гешев

МВР взе лиценза на &#8220;Делта гард&#8221;, от фирмата оспорват решението

По неофициална информация става въпрос за съсобственика на „Делта гард“ Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, който през май 2019 г. е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

Спасов е съсобственик на охранителната фирма заедно с Марин Русев. През октомври 2020 г. между двамата е сключен договор, според който Каратиста продава за 2500 лв. своите 50% от компанията на съдружника си, съобщи „Капитал“.

Сделката е обявена пред Търговския регистър година по-късно, точно когато в МВР е открита процедурата за отнемане на лиценза на „Делта гард“. Макар че на 19 октомври Спасов и Русев сключват споразумение за разваляне на сделката за дела на първия, няколко дни по-късно, на 25 октомври, те правят нов договор, според който фирмата трябва да стане еднолична собственост на Русев.

На 28 октомври сайтът Big5 публикува кратко интервю с Димитър Спасов, в което той определи действията на МВР спрямо охранителната фирма като „предизборни фойерверки“ и обвини служебния вътрешен министър Бойко Рашков в репресия.

Името на „Делта гард“ за последно нашумя през миналата година покрай разследването на „Антикорупционен фонд“ (АКФ) – „Осемте джуджета“. В него асансьорният производител Илия Златанов разказа за схема за изземване на бизнеса на компанията му „Изамет“ със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата.

В разказа си за събитията от 2019 г. собственикът на „Изамет“ каза, че охранители от „Делта гард“ са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му. По думите му фирмата на Димитър Спасов и Марин Русев е охранявала и столичния ресторант „Осемте джуджета“, където Златанов се е срещал с бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схемата.

Малко по-късно се оказа, че „Делта гард“ спира достъпа до завода на „Изамет“ в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че заводът е бил разграбен.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Boris Velichkov

    19 Ноември 2021

    Благодаря ви , че опитвате и заставате зад обикновенни хора от изоставени села, в борбата им срещу един аругантен и много нагъл човек. Човек на който са делегирани права от общински институций на базата на , които да мачка и гази

Реакции