<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=61377" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шегите с ген. ...

МВР за Великден: Спазвайте мерките, не пробвайте реакциите на полицията (видео)

10 Април 2020
0 815

Представители на Министерството на вътрешните работи дадоха брифинг по повод предстоящите Великденски празници и предпазните мерки за ограничаване на заразата от Covid-19.

„Много е важно събирането на хора пред храмовете да става по установения ред. МВР има за цел да защити живота на българските граждани. Няма за цел да преследва нарушителите и да налага санкции. Гледаме в една посока, затова искам да призова българските граждани да спазват мерките и да не пробват нашите реакции“, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той посветъва повечето граждани да не ходят на църква на празниците, а ако могат, да се помолят пред иконата вкъщи.

„Искам да призова абсолютно всички български граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви, да бъдат дисциплинирани, да ги спазват, да не пробват нашите реакции, да видят доколко ще се справяме с контролирането на тези мерки. Ние ще бъдем там, където има нужда от нас”, каза още Иванов.

“За цялата страна са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните и главните дирекции. Ще има присъствие във всички населени места, всички православни храмове, които не са никак малко, около 4000 на територията на страната”, допълни още главният секретар на МВР.

Синодът е убеден, че в храмовете няма зараза, но службите за Великден ще се провеждат навън (видео)

Иванов увери, че храмовете ще бъдат третирани като всички останали обществени места.

“Служителите на МВР избягват да влизат в храмовете. Мястото на служители не е в храма, ако са униформени. Обсъждаме вариант влизането в храмовете да се осъществява чрез пропускателен режим”, добави той.

Главният комисар на МВР добави, че за момента 27 служители на системата са дали положителни проби за Covid-19. Един от тях вече е излекуван.

Тъй като заразените са от различни служби на МВР, не е ясно кой как се е разболял и дали инфектирането се е случило по време на работа.

“Във връзка с предстоящите празници, по нареждане на главния секретар на МВР, се въвежда организация за охрана на провежданите църковни мероприятия”, обясни директорът на главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски.

По думите му, няма да се намалява контролът на КПП-ата или активността, с която работи “Пътна полиция” по прилагането на Закона за движение по пътищата. Все пак той призова хората да се движат по пътищата и навън, само ако е наистина необходимо.

“В СДВР за предстоящите празници има създадена организация за засилено полицейско присъствие в райони, където гражданите ще отбележат предстоящите християнски празници. Колегите ще съблюдават да се изпълняват мерките”, посочи директор на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Той посочи, че на територията на столицата има около 100 църковни храма, манастири и параклиси.

Към вчерашна дата в страната са образувани 638 досъдебни производства, 391 преписки, 2102 акта за нарушаване на мерките, стана ясно още на брифинга.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции