<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92882" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски военни ...

МВР изобщо не е проверило полицая, заподозрян в лъжесвидетелстване срещу протестиращи

30 Юни 2021
0 735

Полицай дава показания срещу няколко протестиращи и твърди, че ги е наблюдавал как извършват хулигански действия по едно и също време на две различни места. Съдът се усъмнява в достоверността на думите му и сезира прокуратурата за възможно лъжесвидетелстване от страна на униформения.

Накрая за полицая няма никакви последствия, защото прокуратурата приема, че той просто е сбъркал часа в първоначалните си показания и отказва да го разследва, пише Борис Митов за Свободна Европа.

Бойко Рашков смени и директора на СДВР заради полицейското насилие при летните протести (видео)

Работодателят му е още по-благосклонен – МВР нито отстранява временно от работа своя служител, нито образува вътрешна проверка срещу него. Това е кратката история на полицая от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Христо Шоколаров.

МВР изобщо не е проверило полицая, заподозрян в лъжесвидетелстване срещу протестиращи

След безредиците в края на първото издание на т.нар. “Велико народно въстание” на 2 септември 2020 г., което беше част от демонстрациите срещу третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, Шоколаров се оказа свидетел срещу общо осем задържани.

Той беше дал показания по две досъдебни производства, в които твърдеше, че е наблюдавал всеки от обвинените в хулиганство протестиращи да замерят колегите му с различни предмети. Софийският градски съд (СГС) обаче установи в тях несъответствие – от думите на полицая ставаше ясно, че той е бил на две различни места по едно и също време.

Междувременно от СДВР заявиха, че по случая е образувана вътрешна проверка, чийто ход обаче така и не беше обявен публично. Както Свободна Европа писа през февруари, случаят приключи с отказ на Софийската районна прокуратура (СРП) да образува разследване за лъжесвидетелстване срещу Шоколаров.По отношение на служителя на СДВР – Христо Ангелов Шоколаров, не са извършвани вътрешни проверки.Антон Златанов, СДВР

След встъпването в длъжност на служебното правителство през май, Свободна Европа изпрати до СДВР заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и поиска столичната полиция да предостави заключението, с което е приключила проверката за Шоколаров.

Множество сигнали за полицейско насилие противоречат на твърденията от брифинга на МВР

“По отношение на служителя на СДВР – Христо Ангелов Шоколаров, не са извършвани вътрешни проверки”, гласеше отговорът на Антон Златанов, който за кратко оглави столичната полиция, преди да бъде заменен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков с Калоян Милтенов.

От отговора на Златанов по ЗДОИ става ясно още, че след сблъсъците между протестиращи и полицаи на 2 септември 2020 г. няма нито един наказан служител на реда, тъй като не са установени “случаи на превишаване на полицейски правомощия”.

МВР изобщо не е проверило полицая, заподозрян в лъжесвидетелстване срещу протестиращи

Стоян Мадин е адвокат по две досъдебни производства за хулиганство, по които е свидетелствал Шоколаров. По думите му въпросните дела все още не са стигнали до съда. Когато това се случи, той ще направи искане за повторен разпит на въпросния полицай, но вече в присъствието на обвиняемите, срещу които е дал показания. Мадин определи факта, че МВР изобщо не е направило вътрешна проверка по случая, като “симптом за институционален дефицит”.Дори да няма извършено престъпление лъжесвидетелстване, това не пречи да има дисциплинарно нарушение.Стоян Мадин, адвокат

“Дори да няма извършено престъпление лъжесвидетелстване, това не пречи да има дисциплинарно нарушение, но МВР очевидно не си е направило труда да провери”, коментира адвокатът пред Свободна Европа.

Според Мадин липсата на такава проверка на практика би избавила Шоколаров от дисциплинарно наказание дори той да признае пред съда, че погрешно е посочил някого от задържаните като извършител на хулигански действия.

Свободна Европа неколкократно потърси информация от СРП за хода на прокурорската проверка срещу Шоколаров, но оттам не отговориха. Така се оказва, че близо 10 месеца, след като съдът официално заподозря полицая в лъжесвидетелстване, той нито е проверяван, нито разследван.

Мотивите, с които държавното обвинение е преценило, че той не е извършил престъпление, засега остават тайна, въпреки че по закон те би трябвало да са публични.

Според източници на Свободна Европа, запознати с прокурорската преписка, основният аргумент, с който СРП е приела, че Шоколаров не е лъжесвидетелствал, е свързан с “динамичната обстановка по време на протестите”.

Разследващите са посочили в отказа си да образуват разследване, че полицаят не е имал възможност да следи с точност часа, в който е наблюдавал хулиганските действия на общо осмината обвиняеми. Затова прокуратурата е констатирала, че той неволно е посочил приблизително един и същ час – между 21.30 и 21.40 часа на 2 септември 2020 г., в който е наблюдавал протестиращите на две различни места.

Софийската районна прокуратура е подчертала в постановлението си по случая, че Шоколаров е бил готов да промени показанията си в тази им част, но такава възможност не му е била предоставена.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции