<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87368" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Навехнат гле...

МВР отправи предупреждение към журналист, вместо да го защити от заплаха

14 Април 2021
0 2393

Как реагира МВР на жалба на журналист, че бизнесменът, когото е потърсил за коментар, го заплашва? С предупредителен протокол срещу журналиста.

По-дългият отговор се крие в историята на Димитър Стоянов от сайта Bird, който работи по разследване за евентуални злоупотреби с евросредства през фирми на бизмесмена Христо Близнаков, пише “Дневник”. В хода на работата той го търси за коментар, но вместо изказване получава заплахи и обидни думи. Стоянов подава сигнал до МВР срещу Близнаков. Но вместо реакция получава предупредителен протокол от МВР да не общува с Близнаков.

България остава на 111-то място по свобода на словото за поредна година

Историята разказва самият Стоянов, цитиран от Bird преди няколко дни. По-късно казусът предизвика реакция от страна на Асоциацията на Европейските журналисти в България и от международната организация “Репортери без граници”.

Отговор от МВР все още няма.

“Репортери без граници” нарекоха случая в Twitter “абсурден за една демокрация” и призоваха властите да осигурят защита на журналиста и да разследват заплахите, които той е получил.

“Предупредителният протокол”, който обикновено се издава за незначителни нарушения на закона, може да се тълкува като инструкция да не се притеснява бизнесменът”, пишат още от “Репортери без граници”

От АЕЖ пък реагират, като съставят предупредителен протокол на вътрешния министър Христо Терзийски “да не нарушава правата на журналистите нито лично, нито чрез действията на подчинените си”.

“Протоколът е изпратен в деловодството на МВР за подпис от предупреденото лице. АЕЖ си запазва правото да състави подобен предупредителен протокол и на следващия министър на вътрешните работи. Въпреки че са със спорна правна стойност, предупредителните протоколи са широко използвани от полицията. По тази причина и ние решихме да използваме този формат за комуникация с ръководството на МВР”, уточняват от АЕЖ.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции