<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80350" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Въоръжени мъ...

МВР приключи тихомълком проверката за бития журналист Димитър Кенаров, не откри проблем

19 Декември 2020
0 354

От Министерството на вътрешните работи не са установили да е упражнено насилие над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който бе пребит по време на антиправителствения протест на 2 септември, предварително обявен като Велико народно въстание, пише Сега.

Часове след побоя пострадалият свидетелства, че няколко служители на реда са му нанесли удари, а тежките му травми личаха и през следващите дни. Не така смята обаче МВР, което напълно оправдава униформените.

След запитване от медията е станало ясно, че проверката по случая е приключила тихомълком още на 3 декември.

“Комисията по категоричен начин е установила, че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаема атака на българската полиция”, казват от СДВР. Без обяснение е оставен фактът, че раните на Димитър Кенаров са видими и е явно, че са получени от побой.

Проверката е установила единствено, че служител на реда е извършил “административно нарушение във връзка с работа с документи”, заради което ще получи “съответното наказание”. От Столична полиция обаче не уточняват в какво се изразява въпросното нарушение, нито пък каква ще бъде конкретната санкция. Вероятно става дума за това, че журналистът Димитър Кенаров е задържан с белезници, без дори да е издадена заповед. Това констатира Софийският районен съд, след като пострадалият обжалва ареста си. Жалбата обаче беше отхвърлена именно защото няма официално издаден документ.

Във връзка със събитията на 2 септември Кенаров обясни, че към 22:00 ч., когато се е нагнетило напрежението и полицията е започнала да разчиства Ларгото от хора, той е снимал и е бил притиснат към стената на Президентството. Той обясни, че има опит при големи протести в други страни и има както противогаз, така и каска, които да го предпазват.

Разказът на журналиста от въпросните събития можете да си припомните във видеото по-горе.

Битият журналист Димитър Кенаров: Хвърлиха ме на земята, а двама души стъпиха върху мен (видео)

„Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така“, сподели той.

И продължи: „Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол“.

Кенаров уточни, че не е участвал в протестите и е бил там като журналист. По думите му не са били предявени обвинения към него и няма обяснение за задържането му.

Димитър Кенаров не бе единственият журналист, който пострада, докато отразява антиправителственият протест на 2 септември. За злоупотреба със сила сигнализираха журналисти от различни медии. Някои бяха напръскани с лютив спрей, други удряни с полицейски палки, а на трети им бе счупена техниката.  

Източник: Сега

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Пепа Илиева

    20 Декември 2020

    Няма насилие над бит човек! Това само на идиот може да бъде казано!

Реакции