Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
МВР се отказва от лагерите за 3000 мигранти, засега
МВР се отказва от лагерите за 3000 мигранти, засега
04-18-19
добавено
1022
прегледа

От документ, публикуван на сайта на ведомството, става ясно, че МВР прекратява обществената поръчка за изграждане на три центъра за настаняване на мигранти с общ капацитет 3 хиляди души в Малко Търново, Елхово и Любимец. Това съобщава Mediapool.  

 

Намерението на МВР да разположи контейнери за живеене, в които да бъдат настанявани бежанци, предизвика силно напрежение в трите селища. Бяха организирани протести срещу бъдещите центрове. В отговор от министерството заявиха, че парите - над 8 млн. лв. без ДДС, идват от ЕС и ако лагерите не бъдат построени, България ще търпи санкции.
 

 

Като мотив за прекратяване на поръчката се изтъкват нарушения още при самото ѝ обявяване. В изискванията към бъдещите изпълнители са заложени дискриминационни условия. Вместо да се иска от фирмите да имат минимален оборот в сферата, в която е поръчката - например за строителство, от МВР са записали изискване за минимален оборот дейности като изграждане на метални огради, бетонни плочи, електрозахранване, осветление и т.н.

 

Това нарушение е сметнато за съществено и е постановено прекратяване на целия търг. Дали МВР ще обяви нов със същия предмет, от документите не става ясно. Като се имат предвид обществените настроения и предстоящите евроизбори и местните наесен, е много вероятно решението да се отложи.
 

Дискриминационното изискване не е единственото нарушение, допуснато още при обявяването на търга. Има други грешки, макар и не толкова съществени, а по-скоро комични. На две места в документацията е объркан адресът на дирекцията за обществени поръчки на ведомството. Така ул. "Г.С. Раковски" в столицата е пратена веднъж във Виетнам и втори път в Габон.

 

Преди да прекрати изцяло търга, МВР е решило да изчисти тези грешки. Затова е подало заявление за промяна на информацията в първоначалните документи. В нанесените поправки е записано, че вместо Габон и Виетнам трябва да се чете България.

 

Източник: Mediapool