Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
МВР събра дарения за над 1 млн. лв. за по-малко от година
МВР събра дарения за над 1 млн. лв. за по-малко от година
02-10-19
добавено
1382
прегледа

Министерството на вътрешните работи събра дарения за над 1 млн. лв. за по-малко от година. 

 

 

 

Това сочи списък, публикуван на сайта на силовото ведомство, според който до 30 септември миналата година на полицията са дарени почти 1,2 млн. лв. под формата на горива, дърва за огрев и различни вещи.

 

 

По традиция сред редовните дарители са малки и бедни общини, които зареждат полицейските патрулки с бензин. Това се случва от години на фона на непрекъснатите обещания за реформа в МВР и уверенията на управляващите, че лимитът за гориво на полицейските коли е отпаднал.

 

 

 

Общините Кайнарджа, Тутракан и Главиница са купували гориво за полицейското управление в Силистра, става ясно от отчета. Даренията започват от 1600 и стигат до почти 5 000 лв. Правени са редовно – през февруари, март, май и октомври миналата година. По същия начин са се "отчитали" и шуменските общини Върбица и Нови Пазар.

 

 

 

Сходна е ситуацията и в най-бедния регион в ЕС – Северозападния. Тамошната община Бяла Слатина е купила дограма за местната пожарна срещу 1968 лв. Освен това е платила и над 3000 за "вещи и материали", както са описани в отчета. По около 400 лв. за гориво са давани от февруари до юни на полицейските управления във Велики Преслав и Нови пазар.

 

 

Далеч по-щедра била към пожарникарите си община Крумовград. Кметството е отделило 11 200 лв. От отчета не става ясно за какво са похарчени парите. Община Девин е платила 350 лв. за акумулатор на пожарната в Смолян. Друга родопска община, Рудозем, също е подпомогнала пожарната си с 910 лв. Най-щедра през миналата година е била община Несебър. Там са отделени 60 хил. лв. за гориво под формата на ваучер. Останалите морски общини също са дали по нещо на МВР.

 

 

В Приморско са похарчили над 18 хил. лв. за гориво. От Созопол също са отделили 12 хил. лв. Дрегери за близо 10 хил. лв. са купени от местната управа в Царево. Дори най-голямата областна дирекция в страната – столичната – е получила дарения, става ясно от отчета. Столична община е подарила на КАТ газанализатори и принадлежности към тях за над 68 хил. лв.

 

 

Държавен фонд "Земеделие" пък е подарил на VI-то РПУ "Лада"-Нива, компютри, скенери, принтери за общо 24 хил. лв. МВР е получило и дарения по международна линия. Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания е подарила на ГДБОП "специализирано оборудване за оперативни цели" за над 75 хил. лв., а офисът на тайните служби на САЩ към посолството – лаптоп, твърди дискове и фенерчета за над 12 хил. лв. Най-скъпото дарение е от Департамента по енергетика на САЩ. То е за над 406 хил. лв. и включва компютърни системи, портал за отчитане на радиация и други устройства, дарени на граничната полиция.

 

 

Порочната практика с даренията в МВР е стара. По времето на Цветан Цветанов дори физически лица можеха да дават подаръци на полицията. Тогава се разбра, че дарения са правени и от хора, които полицията разследва. След разразилия се скандал, това бе забранено. Запази се обаче възможността дарения да се правят от общини, държавни структури, международни организации и други държави. Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев изцяло забрани даренията.

 

 

След това обаче Румяна Бъчварова ги разреши отново. "Даренията са още една възможност МВР да си върши добре работата. Сумите не са големи, това, за което са били предоставени, са по въпроси, по които нашите органи по места нямат възможност толкова бързо да реагират, за да осигурят основно поддръжката на техниката", бяха аргументите ѝ.

 

 

Източник: Медиапул