<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71646" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Медът помага при кашлица и настинка повече от антибиотиците, сочи изследване

19 Август 2020
0 475

Медът може да е по-добър от конвенционалните методи за лечение на кашлица, запушен нос и болки в гърлото, твърдят изследователи, цитирани от The Guardian. Веществото е евтино, лесно достъпно и практически няма странични ефекти.

Лекарите могат да го препоръчат като подходяща алтернатива на антибиотиците, които често се предписват при такива инфекции, въпреки че не са ефективни, казват учените от Оксфордския университет.

Медът помага при кашлица и настинка повече от антибиотиците, сочи изследване

Инфекциите на горните дихателни пътища засягат носа, гърлото, гласовия апарат и бронхите. Има данни за използването на мед при деца и той отдавна се прилага като домашно лекарство за лечение на кашлица и настинки. Но доказателствата за неговата ефективност при редица симптоми на горните дихателни пътища при възрастни не са преглеждани систематично.

Ето защо изследователите са решили да променят това и да проведат нужните проучвания. Анализът на данните показва, че медът е по-ефективен от обичайната грижа за потискане на симптомите, особено честотата и тежестта на кашлицата. Две от проучванията показват, че симптомите продължават един до два дни по-малко сред пациентите, лекувани с мед.

Медът помага при кашлица и настинка повече от антибиотиците, сочи изследване

Въпреки това, изследователите отбелязват, че медът е сложно вещество, а не еднообразен продукт. Те също така посочват, че само две от проучванията включват плацебо, като заявяват, че трябва да се правят повече такива проучвания, преди да могат да бъдат направени окончателни заключения.

Новините са публикувани в сп. BMJ Evidence Based Medicine.

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции