<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84369" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рекорден бро...

Между 3 и 5% от хората по света никога няма да се заразят с Covid-19, твърдят учени (видео)

24 Февруари 2021
0 2946

Защо някои хора не развиват Covid-19? Отговорът на този въпрос търсят учени от целия свят, като предполагат кои са слабите места на коронавируса и защо някои хора не се заразяват.

При някои пациенти заболяването минава много леко и те са устойчиви на него. Изследователи вече са установили връзка между нулева кръвна група и отрицателен резус фактор и по-малък риск от тежко заболяване. Учените предполагат, че хората с определени кръвни групи могат сами да си създадат антитела, но точната връзка все още остава неясна, пише bTV.

Изследователите допускат, че съществува генетична мутация, подобна на тази при ХИВ, която предотвратява свързването на вируса с повърхността на белите кръвни клетки. Подобно изменение на човешкия геном се среща едва при около 1% от населението.

Между 3 и 5% от всички хора по света никога няма да се заразят с коронавирус. Причината са генетични маркери на устойчивост, твърдят учени от различни държави, които изследват човешкия геном.

Между 3 и 5% от хората по света никога няма да се заразят с Covid-19, твърдят учени (видео)

“При 100% ваксинирано население 3-5% не реагират по никакъв начин. Част от хората могат така да мутират по отношение на рецептора, че вирусът да не може да проникне“, казва проф. Атанас Чорбанов, директор на Департамент “Имунология” в Института по микробиология към БАН.

Проф. Чорбанов обясни и защо докато едни не се заразяват, други са по-уязвими на Covid-19.

„Мутации в тези гени правят така, че да се произвежда недостатъчно количество интерферон тип 1, който е основа за бърза реакция на имунната система спрямо съответния вирус“, казва ученият.

В клиничните проучвания участват 100 двойки, при които единият се разболява, но партньорът не се заразява. Проф. Ива Угринова от „Пирогов“ се среща с вируса безсимптомно.

“Имам антитела, доста добър титър и засега няма да се ваксинирам. Интересен случай е една наша колежка, която се падаше непрекъснато с някой позитивен, тя не се разболя“, разказва проф. Угринова.

Тепърва в гените ни учените ще търсят отговори на още загадки. Имунолози от България участват в изследване на 200 пациенти – мъже и жени, които леко, средно и тежко са боледували от Covid-19.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции