<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40461" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Боксовият ма...

Мексиканци възродиха "Улама" – древна игра с топка, играна от ацтеките, маите и инките (видео и снимки)

05 Септември 2019
0 1303

Улама е играна в Мезоамерика преди повече от пет века, преди испанските конкистадори да пристигнат в района през 1519 година.

 

Играчите са носели специални колани и връзки чрез които си подавали гумена топка с ханша. Самата топка е била доста тежка, тъй като достигала до 4 килограма.

 

 

""

 

 

Въпреки че се смята, че е имало много различни версии на играта, повечето историци смятат, че е имало съпернически отбори, които се изправяли един срещу друг, всеки ограничен до половината на корта, като топката трябвало да се предава от отбор на отбор, без да се изпуска.

 

В някои версии, играта се играела в каменен корт с вертикални обръчи, които играели подобна роля, като тези в баскетбола.

 

Въпреки че някои провинциални райони в Мексико все още практикуват "Улама", столицата не е имала такова игрище до съвсем скоро, след като културен център построи такъв на мястото на старо сметище.

 

 

""

 

 

"Играта беше забравена", каза Емануел Какалотл, който е треньор на новия корт. "Тя бе забравена за почти 500 години, но сега ще имаме възможност да я възродим отново", добави той.

 

 

""

 

 

За разлика от древността, в новия корт жените също ще могат да играят древната игра. Двадесет и пет годишната Беатрис Кампос е една от тях.

 

 

""

 

 

"Ние сме жени воини по душа, защото това не е лесно. Не всеки може да играе този спорт. Необходима е много практика и издържливост на тялото", казва тя.

 

Смята се, че "Улама" е имала ритуални и религиозни значения и членовете на отбора, който играе в Мексико Сити, дори днес изработват уникални облекла за провеждане на специални церемонии, преди да започнат играта.

 

Те изобразяват различни митологични божества като Миктлантекухтли – богът на мъртвите.

 

 

""

 

 

Играта е огромна страст за редица от играещите я на новия корт в Мексико Сити, като някои от тях твърдят, че вместо да "спасят" Улама, тя ги е "спасила", като им е дала ново хоби и развлечение.

 

 

Източник: BBC

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции