<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83487" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Планински во...

Мениджърът на Скатов: Цял участък по върха не е бил обезопасен, правили са въже от дрехи (видео)

10 Февруари 2021
0 1884

Правителството ще съдейства за транспортирането на тленните останки на алпиниста Атанас Скатов от Пакистан до Сливен. Това стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов с мениджъра на загиналия алпинист – Мария Илиева, предаде bTV.

Тя информира премиера как са преминали последните часове от живота на алпиниста и заяви, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга, освен скъсано въже.

Официално: Фаталното падане на Атанас Скатов е причинено от скъсано въже (документи)

Илиева обясни, че е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си.

„Той наистина е изпълнил абсолютно всички разпореждания на ръководителя на експедицията. За съжаление фирмата там нито въжета е осигурила, нито кислород и палатки. Оказва се, че има страшно много неща, които не са се случили и това е резултатът”, каза тя.

Мениджърът на Скатов: Цял участък по върха не е бил обезопасен, правили са въже от дрехи (видео)

Мениджърът изрази надежда обстоятелствата около смъртта му да се изяснят и в негова памет, и за това подобни неща да не се случват в бъдеще.

„Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, каза от своя страна Бойко Борисов.

Планински водач: Малцина от тръгналите към К2 със Скатов са били наясно къде отиват (видео)

Българският консул в Исламабад е получил всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тленните останки.

Тъй като германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас. Всеки ден престой в Исламабад оскъпява разходите.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции