<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86056" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха нов щ...

Меркел за локдауна: “Сбърках, моля ви за извинение!”

25 Март 2021
0 5122

“Беше моя грешка, единствено моя грешка. Моля за извинение!” – тези изречения на канцлерката Ангела Меркел направо изумиха наблюдателите, които обаче поздравиха канцлерката за политическата храброст да признае грешката си. Предвиденият пълен локдаун по Великден в Германия няма да се състои, обяви Меркел след видео-съвещанието си с министър-председателите на провинциите днес. Според вътрешни източници, на това съвещание тя казала още нещо многозначително: “Когато се втурваш с главата срещу стената, обикновено побеждава стената”, пише Дойче веле.

Остри критики

На своята пресконференция вчера Ангела Меркел обясни, че идеята по Великденските празници всички дни от четвъртък до понеделник (1-5 април) да бъдат изцяло неработни в цялата страна, се зародила с най-добри намерения. За толкова кратко време обаче просто не може да се организира такова пълно затваряне на страната, каза Меркел.

Меркел отмени затягането на мерките в Германия по Великден само ден след като го обяви

Наблюдателите вече от няколко дни остро критикуваха досегашното решение именно с този аргумент и задаваха въпроси като: Какво правят лекарските кабинети, където има насрочени часове, включително и за ваксини? Как постъпват предприятията с непрекъснат производствен цикъл? Няма ли затварянето на магазините да доведе до прекалено струпване на хора в дните, когато може да се пазарува? Как ще се събират хората по празниците със семействата си? Възможно ли е изобщо Великденско богослужение само в интернет? И още: Как работодателите ще плащат за тези свободни дни? Какво е положението с пощенските доставки?

Грешката беше единствено моя, защото тъкмо аз в своята политическа функция нося последната отговорност, каза Ангела Меркел и помоли гражданките и гражданите за извинение заради допълнителната несигурност, която им е създала. Лидерът на Свободнодемократическата партия Кристиан Линднер дори призова Меркел да поиска вот на доверие от депутатите в Бундестага, с аргумента, че тя не може да е сигурна в мнозинството си.

Меркел за локдауна: &#8220;Сбърках, моля ви за извинение!&#8221;

Локдаунът е до 18 април

В понеделник Меркел и министър-председателите бяха решили да обявяват Велики четвъртък за неработен ден, а в събота преди Великден да работят само супермаркетите. Предвид тревожното покачване на броя на новите зарази и смъртните случаи, петте почивни дни до понеделник включително трябваше да успокоят пандемичната ситуация в Германия, където локдаунът тъй или иначе е в сила до 18 април.

В своето емоционално обръщение по време на пресконференцията канцлерката Ангела Меркел каза още нещо, което мнозина германци очакваха да чуят: “Заедно ще победим вируса!”

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции