<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90365" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицаи разг...

Меркел и други европейски политици са били шпионирани от САЩ през датското разузнаване

31 Май 2021
0 1448

САЩ е шпионирала европейски политици, сред които и германския канцлер Ангела Меркел. Това е ставало през партньорство на Агенцията за национална сигурност (АНС) на Щатите с датското външно разузнаване. Информацията съобщава датският радиотелевизионен оператор DR, информацията цитира и КлубZ.

България успешно е противодействала на руското разузнаване през 2019 г., сочи доклад на ДАНС

Разкритията са резултат от вътрешно разследване на датското военно разузнаване от 2015 г., посветено на ролята на американската агенция в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до разследването, което обхваща 2012 и 2014 г.

Били са шпионирани високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, сред които бившия германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и бившия германски опозиционен лидер Пер Щайнбрюк.

В Дания се намират изходните точки на няколко подводни кабела за интернет до и от Швеция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Великобритания.

Според DR вътрешното разследване на датското военно разузнаване е започнало през 2014 г. заради опасения, които възникнали след разкритията на Едуард Сноудън предишната година за начина на работа на АНС.

“Гротескно е, че приятелски разузнавателни служби действително засичат (комуникациите) и шпионират високопоставени представители на други страни”, казва Щайнбрюк пред германската телевизия А Ер Де. За него това е скандал.

От германското канцлерство са заявили, че са разбрали за твърденията от журналистите и са отказали допълнителен коментар.
Шведският министър на отбраната Петер Хултквист пък иска пълна информация за случая. Военният министър на Норвегия Франк Баке-Йенсен е заявил, че “взима твърденията сериозно предвид”.

Източник: КлубZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции