<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81123" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ТОП безсмисл...

Меркел ли е виновна за недостига на ваксини?

06 Януари 2021
0 169

Меркел ли е виновна за бавния старт на ваксинирането и недостига на ваксини? „Билдцайтунг“, най-голямото булевардно издание в Германия, излезе тази седмица с необичайно остра критика. В статия под заглавие „Ето как Меркел блокира покупката на ваксини“ се твърди, че още през юни миналата година германският здравен министър Йенс Шпан е предприел опити да се споразумее с колегите си от Франция, Италия и Нидерландия за съвместна поръчка на 400 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, но германската канцлерка Ангела Меркел се противопоставила, тъй като не искала солови акции, а общоевропейско решение, пише Дойче веле.

Има и други обвинения: твърди се, че ЕС не е действал далновидно по отношение на поръчките на ваксина от водещия в момента производител BioNTech/Pfizer, с когото ЕС сключил договор чак през ноември миналата година. За сравнение: САЩ още през юли са поръчали 600 милиона дози ваксина от Pfizer. А списание „Шпигел“ цитира Угур Шахин, шефа на германската фирма BioNTech, който казва, че е бил изненадан от колебливите и ниски поръчки на ЕС.

Меркел ли е виновна за недостига на ваксини?

Ваксината е германска, а в страната не достигат ваксини

В различни съобщения на медиите се твърди още, че най-вече някои източноевропейски държави и Франция са имали възражения срещу ваксината на германския производител, включително поради по-високата ѝ цена. Представител на германските социалдемократи заяви в тази връзка, че е абсурдно „тъкмо страната, в която е създадена ваксината, в крайна сметка да не разполага с достатъчно дози от нея“.

„Билдцайтунг“ пише освен това, че още през септември е било подготвено споразумение с концерна Sanofi от Франция за доставката на до 300 милиона дози ваксина. Sanofi обаче може да достави ваксината чак в края на 2021 година. Нима Германия е заложила на грешния кандидат? Затова ли кампанията по ваксинирането тече така мудно?

8 души в Германия са инжектирани погрешка с по пет дози от ваксината срещу Covid-19

Имуноложката Фрауке Цип, член на Германската академия на науките „Леополдина“, също критикува остро стратегията на федералното правителство. В интервю тя говори за „груб провал на отговорните лица“ и пита защо още през лятото не са били поръчани „на риск“ по-големи количества ваксина.

Здравният министър Шпан на свой ред защити действията на федералното правителство. Според него, проблемът не е в договорените количества ваксина, които били достатъчни. Същинският проблем бил в това, че производствените мощности са недостатъчни при това огромно търсене на ваксина.

Меркел ли е виновна за недостига на ваксини?

Здравният експерт от германската Социалдемократическа партия Карл Лаутербах също не е склонен да приеме упреците за хаотична ситуация. Той обаче обвинява ЕС, че е тръгнал да преговаря с производителите на ваксина, заделяйки твърде малко пари за целта. Лаутербах твърди още, че тези преговори се били проточили ненужно дълго и че ЕС бил заложил на грешния кандидат. „Ако ваксината на Moderna беше например френска, със сигурност от нея щяха да се поръчат значително по-големи количества“, казва Лаутербах. Според него, експертите още отрано са били наясно, че тази ваксина е много качествена. Но вместо да се заложи на нея, в играта се намесили различни национални съображения, твърди експертът.

Едно от възможните решения

Но как да се излезе от сегашната ситуация с недостига на ваксини? Едно от възможните решения е да се провери дали може да бъде удължен интервалът между първата и втората имунизация. Редица специалисти са на мнение, че ваксината на BioNTech например осигурява поне 90-процентова защита за близо тримесечен период. В тази връзка здравни експерти смятат, че е възможно инжектирането на втората доза да става след около три месеца, а не след 42 дни, както е предвидено. Това би осигурило защита на много повече хора тъкмо през следващите три месеца, които навярно ще са най-тежките от началото на пандемията.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции