<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тайнственост...

Меркел отмени затягането на мерките в Германия по Великден само ден след като го обяви

24 Март 2021
0 3798

Германският канцлер Ангела Меркел отмени решението за въвеждане на допълнителни коронавирусни ограничения в периода на католическия Великден след множество критики, казаха участници в среща на федералните и провинциалните власти, пише Dir.bg.

Меркел е заявила на участниците в срещата, че няма да се прилага споразумението, което беше постигнато по-рано тази седмица, за затваряне на повечето магазини и още по-голямо ограничаване на събиранията от 1 до 5 април. 

Германия въвежда локдаун до 18 април, ще посрещне Великден със строги ограничения (видео)

Канцлерът допълни, че планът е бил приет прибързано и грешката е само нейна, предадоха световните агенции.

“Идеята за затваряне по Великден беше породена от най-добри намерения”, каза Меркел. Но “планът беше прибързан и нямаше да може да бъде приложен в толкова кратък срок”, призна германската канцлерка. “Това е само моя грешка”, подчерта тя.

Меркел отмени затягането на мерките в Германия по Великден само ден след като го обяви

Критиките към това споразумение наблягаха на твърде голямата неяснота на някои от основните му положения. Индустриални и бизнес лидери казаха, че не разбират в какво на практика се състоят тези допълнителни ограничения.

Според този план по Великден търговските дейности в Германия трябваше да спрат, а религиозните служби – да бъдат провеждани чрез видеоконферентна връзка. Това обаче предизвика много критики и така се стигна до ново спешно видеоконферентно заседание на федералната канцлерка с премиерите на германските провинции, на което планът за по-строг локдаун на Великден е бил отменен.

“Зная, че това предложение породи допълнителна несигурност. Дълбоко съжалявам за това и ето защо искам прошка и от сънародниците ми”, каза германската канцлерка.

Меркел съобщи, че на 12 април ще има нови консултации.

Пандемията ще бъде победена, изрази увереност германската канцлерка, но предупреди, че пътят към постигането на тази цел все още труден и неравен.

Германия започна предпазливо да отменя някои от ограниченията по-рано този месец. Но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите, което породи опасения, че болниците ще бъдат скоро претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

Институтът за инфекциозни болести “Роберт Кох” съобщи, че седемдневната заболеваемост на 100 000 души е 107, което е над прага от 100 души, при който интензивните отделения ще започнат да остават без свободни легла. Над 3000 души с Covid-19 са в интензивни отделения по данни от неделя.

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции