<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70012" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ARD: България е...

Мерките за справяне с кризата от Covid-19: кои сектори в икономиката ще бъдат подпомогнати? (видео)

28 Юли 2020
0 7053

Над 1,1 милиарда лева ще насочи държавата за преодоляване на кризата с COVID19. Средствата са разпределени в два пакета – единият социален, а другият – икономически, предаде bTV.

По 1000 лева месечно ще продължи да се плаща на медицинските специалисти на първа линия до края на годината. Отделно от това всички борещи се с вируса – както от здравното ведомство, така и от социалното и вътрешното министерство, ще получат 30-процентно увеличение на заплатите от 1 август.

За насърчаване на инвестициите ще се отпуснат допълнително 9,5 милиона лева. От 20% на 9% ще се намали ДДС и за туроператорите за случайните превози. Очаква се налогът за търговия на вино и бира да стане също 9%.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Снимка: Economic.bg

„Работодателските организации имат нужда от доразработване и прецизиране на мерките на правителството. Там проблемът не е в парите, а в административния капацитет да стигнат бързо до хората“, обясни председателят на Ассоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Разплащането с бизнеса е важна антикризисна мярка. В такава ситуация трябва да се влее ликвидност, а не да се издърпа ликвидност от икономиката. Това беше едно от първите ни предложения, които направихме още от март месец. Сега се взеха мерки да се разплати правителството“, обясни още Велев.

„Подкрепата на заетостта е най-важната мярка за бизнеса. Най-ценният капитал на всяка компания са хората. В момента имаме дизайн на мярката „60/40“ до края на септември. Ако през септември не знаем какъв е дизайнът от 1 октомври, е възможно отново да се пристъпи към съкращения. Затова нашият апел е да се разработи трайно антикризисно законодателство, а не да се пише на три месеца на коляно“, на мнение е той.

Борисов: Удължаваме извънредната обстановка с месец (видео)

В понеделник премиерът Борисов обяви удължаването на извънредното положение с още един месец и представи новите социални и икономически мерки, които правителството предприема в борбата срещу Covid-19.

Пламен Димитров, председател на КНСБ. Снимка: Economic.bg

„Дори и малко закъснели, тези мерки са правилни и ценни. Към тях трябва да добавим час по-скоро нов пакет от това, което идва от ЕС“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Krasimir Milushev

    31 Юли 2020

    отчаяни мерки на правителството за запазване на властта....ОСТАВКА!

Покажи всички Скрий

Реакции