<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76233" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия обя...

Мерки срещу Covid-19, равносилни на локдаун, въвеждат в Ирландия и Чехия

22 Октомври 2020
0 1257

Ирландия въвежда най-високо ниво на рестрикции заради Covid-19, пише Капитал. В сряда страната обяви 3 смъртни случая и 1167 новозаразени.

Мерките са подобни на тези, които бяха наложени през пролетта, но сега училищата остават отворени.

Рестрикциите в Ирландия влязоха в сила от тази нощ, след като кабинетът реши да въведе ограничителни мерки от пето, най-високо ниво. Те ще продължат шест седмици, а преразглеждане на ситуацията ще има след четири.

На тези, които не спазват новите правила, ще бъдат налагани глоби от 500 евро. Правителството посочва, че на хората винаги ще бъде дадена възможността да приложат мерките и глобите ще бъдат използвани като последно средство.

Същевременно Чехия връща ограничения, които са равносилни на локдаун или национално “затваряне” на фона на 11 984 нови инфекции в сряда. Правителството заяви, че без тези мерки здравната система ще се срине за по-малко от три седмици.

Вече се знае колко ще струва ваксината срещу Covid-19 в страните от ЕС (видео)

В Чехия всички магазини освен супермаркетите и аптеките трябва да затворят от 6 ч. сутринта в четвъртък. Гражданите трябва да останат вкъщи и да намалят социалните си контакти до абсолютния минимум. Изключенията са за пътуването до работа, купуването на храна и посещението на близки или лекар. Може да се излиза навън или в парка, но само по двойки, с членове на семейството или сами. Здравните власти алармират, че 80% от болничните легла, предвидени за пациенти с коронавирус, са вече заети.

Чехия обяви извънредно положение на 5 октомври. Правителството вече затвори ресторантите и училищата, а маските са до голяма степен задължителни вътре и навън. Новите ограничения ще важат до 3 ноември, но очакванията са, че управляващите ще удължат срока.

Източник: Капитал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции