<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93547" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спират водат...

Метамфетамин, попаднал в канализацията, прави пъстървата в реките наркозависима

09 Юли 2021
1 14090

Кафявата пъстърва може да се пристрасти към наркотичното вещество метамфетамин, което се натрупва във водните канали, според изследване, публикувано в Journal of Experimental Biology.

Изследователи начело с Павел Хорки, поведенчески еколог от Прага, са проучили дали наркотиците променят поведението на рибите. Екипът поставил 40 кафяви пъстърви в резервоар с вода, съдържащ ниво на метамфетамин, което е открито в сладководни реки, за период от осем седмици, преди да ги прехвърли в чист резервоар.

След това всеки ден изследователите проверявали дали пъстървите страдат от липсата на веществото. Те им предлагали избор между два съда с вода – един с наркотик и един без.

Пъстървите, които са прекарали осем седмици във вода, съдържаща метамфетамин, впоследствие са избрали тази вода, съдържаща веществото, през четирите дни след преместването си. Това показва, че те са страдали от абстиненция.

Екипът е установил също, че пристрастените риби са по-малко активни от тези, които никога не са били изложени на метамфетамин. Освен това са открити следи от дрогата в мозъка им до 10 дни след приема. Така учените са стигнали до заключението, че дори ниските нива на наркотици във водните басейни могат да засегнат животните, които живеят в тях.

Наркотиците, отделяни и изхвърляни от потребителите, преминават през канализационни системи и след това се насочват към пречиствателни станции за отпадъчни води, които не са предназначени за третиране на този вид замърсяване. Това крие много рискове за екосистемата, отбелязва се в проучването.

Източник: 9gag.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции