<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35938" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Затварят&q...

Метеорният взрив над Берингово море бил 10 пъти по-силен от Хирошима (видео)

19 Март 2019
0 7339

Избухването на метеор над Берингово море в края на миналата година предизвикало 10 пъти повече енергия от атомната бомба, която унищожи Хирошима, разкриха учените.

 

 

 

Огненото кълбо разкъса небето от руския полуостров Камчатка на 18 декември и освободи енергия, еквивалентна на 173 килотона. Това беше най-големият въздушен взрив, откакто още един метеор се спусна в атмосферата над Челябинск, в югозападната част на Русия, преди шест години (вижте кадри във видеото). И вторият по големина през последните 30 години.

 

 

За разлика от челябинския метеор, който бе заснет от камери за видеонаблюдение, мобилни телефони и други, случаят през декември до голяма степен остана незабелязан, защото бе на твърде отдалечено място.

 

 

НАСА получи информация за взрива от американските военновъздушни сили, след като военните сателити откриха видима и инфрачервена светлина от огнената топка. Линдли Джонсън, служител по планетарната отбрана в НАСА, каза пред BBC News, че взривове с такъв размер се случват само два или три пъти на век.

 

 

Анализът на космическата агенция показва, че метеорът, вероятно широк няколко метра, е изхвърлен в земната атмосфера със 72 000 км / ч и експлодирал на височина от 25 километра. Взривът освободил около 40% от енергията на метеорната експлозия над Челябинск, според Кели Фаст, ръководител на програмата на НАСА за наблюдение на земните обекти.

 

 

Събитието в Берингово море е още едно напомняне, че въпреки усилията за идентифициране и проследяване на космическите тела, които биха могли да представляват заплаха за Земята, значително големи метеори все още могат да пристигнат неочаквано. НАСА работи за идентифициране на 90% от астероидите близо до Земята, по-големи от 140 метра до 2020 г., но задачата може да отнеме още 30 години.

 

20-метровият метеор, който се взриви над Челябинск, освети сутрешното небе на 15 февруари 2013 г. В най-интензивния си момент, огнената топка гореше 30 пъти по-ярко от слънцето. Имаше голяма ударна вълна, която събаряше хора и разбиваше прозорци в хиляди апартаменти. Никой не беше убит, но повече от 1200 души бяха ранени, много от тях счупени стъкла. Някои получиха изгаряния на ретината след наблюдение на спектакъла.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции