<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41160" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как нем...

Мечките гризли в Канада гладуват заради намаляващата популация на дива сьомга (видео и снимки)

03 Октомври 2019
0 5884

С бързото наближаване на зимния сън, семейство мечки гризли бе забелязано да търси риба в близост до бреговете на Канада, но е ужасяващ факта, че те явно гладуват.

 

Сърцераздирателните изображения, заснети от канадски фотограф, предизвикаха безпокойство у наблюдателите на дивата природа. Те се притесняват дали мечката и двете малки мечета дори ще успеят да оцелеят, докато стане време за зимен сън.

 

 

""

 

 

Кадрите напомнят и за друг резултат от климатичната криза –  изчерпването на популацията на дива сьомга.

 

"Те драстично се промениха в рамките на няколко месеца. Мечките определено са в беда", заяви пред CNN охранителят на района – Джейк Смит.

 

Според неговите думи, когато видял снимките в петък, той осъзнал, че трябва да се опита да помогне.

 

 

""

 

 

Основният хранителен източник на мечките – сьомгата, все повече и повече се изчервпа в района, а търговските рибари от Британска Колумбия обявиха тазгодишния сезон за най-лош от 50 години насам.

 

Смит обаче уредил 500 сьомги, дарени от "A-Tlegay Fisheries Society", които да бъдат разпределени по бреговите линии, които мечките посещават, за да търсят храна. В неделя дузина доброволци напълнили съндъци с лед и риба, и ги доставили с лодка до района.

 

Смит твърди, че в този момент имало мечки, които веднага започнали да ядат рибата.

 

 

""

 

 

"Бяхме на около 10-15 метра от тях. Едно малко гризли ни погледна и майката мечка дойде да вземе от рибата", каза Смит.

 

Въпреки че това е само малка стъпка за подпомагане на мечките, състоянието им в района ще бъде следено.

 

От друга страна, популацията на дива сьомга постоянно намалява в района на границата на Канада – Британска Колумбия през последните няколко години. Само миналия месец защитниците на търговския риболов поискаха помощ от правителството, за да възстановят индустрията.

 

„Навсякъде по света, където изкуствено се отглежда сьомга, има спад в популацията на дива сьомга“, казва биологът Александра Мортън, която изследва ефектите от земеделието през последните 30 години.

 

Резултатът от този вид земеделие е, че отпадъците се връщат обратно във водата, което излага популацията на дивата сьомга на вируси, твърди Мортън.

 

Канада обаче не е единствената зона, изправена пред проблеми с популацията на дива сьомга. Това лято, заради топлинните вълни в Аляска, учени намериха стотици мъртви сьомги вследствие на високите температури на водата. Според доклади, в някои райони температурата на водата в езерата и реките през месец юли е достигнала до рекордните 27.2 градуса по Целзий.

 

 

Източник: CNN

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции