Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Министерството на спорта ще обжалва ПУП на Борисовата градина
Министерството на спорта ще обжалва ПУП на Борисовата градина
05-17-19
добавено
968
прегледа

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че е против подробния устройствен план (ПУП) за Борисовата градина в София, предложен от Столичната община. Това обяви той вчера, по време на инспекция на ремонта на спортната зала към СУ "Иван Вазов" в Своге, пише Сега.

 

 

На въпрос, свързан с устройствения план, касаещ Националния стадион "Васил Левски" и стадион "Българска армия", които са върху държавни терени, министър Кралев отговори, че в представения от общината план са допуснати доста неточности относно урегулираните поземлени имоти. Според него имоти, които са държавна собственост, са включени в съсобственост с други имоти, без за това да е дадено съгласие, смесва се частна и държавна собственост. Не е решен и транспортният достъп до имотите и прилежащата инфраструктура, смята министърът.

 

"Този план е изготвен, без да се съгласува с министерството на младежта и спорта. Ще заявим нашите възражения пред Национална агенция по градоустройство (б. р. - вероятно министърът има предвид Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община - НАГ-СО). Ако не се приемат, планът ще бъде обжалван пред Софийски административен съд, след това пред Върховния административен съд, защото има сериозно разминаване между нашите планове за развитие на спортната инфраструктура в Борисовата градина и това, което този план предлага", заяви Кралев. Той подчерта, че планът е трябвало да бъде съгласуван с ММС, преди да се направи, защото министерството е един от най-големите собственици на имоти в Борисовата градина.

 

"Под ръководството на ММС са Националният стадион "Васил Левски", стадион "Българска армия", тенис зала "София", столичен колодрум "Сердика", бившият стадион "Юнак" и тенис комплекс "Академик". За нито един от тези имоти ПУП не е отредил самостоятелни урегулирани поземлени имоти. Ако бъдат обособени такива, ще може да се дадат и конкретни параметри за застрояване, съобразени с необходимостта за развитието на спортната ни база. Ако не се построят нови съоръжения, съществуващите в момента няма да бъдат годни за провеждане на спортни събития съвсем скоро", каза спортният министър.

 

ММС подкрепя проекта за нов модерен стадион на територията на стадион "Българска армия", но при тези параметри на устройствения план този проект не може да бъде реализиран. Същото се отнася и за стадион "Юнак" и колодрум "Сердика". "Много сериозна дискусия трябва да се проведе за спортните съоръжения в Борисовата градина. Потребностите на София са големи и не трябва да се ограничава реконструкцията на сега съществуващите съоръжения", категоричен бе Кралев. Той изрази убеденост, че архитектите ще се съобразят с предложенията на ММС, защото спортните обекти в София са от национално значение и се ползват от български граждани от цялата страна.

 

На въпрос, свързан с изграждането на нов стадион в Пловдив, министър Кралев заяви, че има много работа по подготовката на кандидатурата на България, Сърбия, Гърция и Румъния за домакинство на европейско или световно първенство по футбол. "Пловдив е един от градовете, които се обсъждат, заедно с Бургас, Варна и София", заяви Кралев. По думите му, обединението между клубовете е похвално. "Радващо е, че има обединение между клубовете.

 

Пловдив даде пример как общността трябва да бъде обединена в желанието си за изграждане на нови спортни съоръжения. Решени сме да положим максимални усилия за обновяването на футболната инфраструктура", каза той.

 

Относно това, че Националният стадион "Васил Левски" създава затруднения с движението в центъра на София Красен Кралев коментира, че изграждането на нов национален стадион е част от програмата за кандидатурата ни за европейското и за световното първенство по футбол. По думите му, разговорите със Столична община за локацията на новото съоръжение все още продължават.

 

 

Източник: Сега