<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42352" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прекратиха д...

Министерство на културата опрости 750 хиляди неустойка за забавения ремонт на Ларгото

13 Ноември 2019
0 1373

Министерство на културата опрости 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на т.нар. ларго на пл. "Независимост". Вместо да получи парите, ведомството ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски по процеса, пише Капитал. След като искът на Министерството на културата беше отхвърлен на две инстанции, той въобще не стигна до ВКС, тъй като се оказа, че държавната институция е изпуснала срока, в който е трябвало да подаде жалбата си.

 

 

""

Проектът беше на стойност 12 млн. лева и се изпълняваше от консорциум, в който влизат фирмите" Пътстрой – Варна", "Реставрация", "Пътища и Мостове" и "Финанс груп 2013". През 2017 г. Министерството на културата заведе дело за за бавения ремонт, който вместо на 20 януари 2016г. приключи на 25 февруари, и поиска 753 хил. лв. неустойка.

 

През декември 2017 г. Софийският градски съд отхвърля иска, тъй като се оказва, че министерството е приело за изпълнен етап III от обекта oще на 23 декември 2015 г., а по време на процеса сам е признал, че е изпълнителят го е поканил да приеме и етап II през декември, но не е отговорил на поканата. Освен това се оказва, че Министерството на културата е могло евентуално да поиска неустойка върху неизпълнените работи, но не го е направило.
 

 

 

""

 

"Нито в договора, нито в сключеното към него допълнително споразумение се съдържа уговорка, която обвързва изпълнението на възложената работа с издаване на разрешение за ползване. Волята на страните е съвсем ясно изразена в договора и дори не се нуждае от тълкуване – изпълнението на възложената от ищеца изработка приключва с подписване на акт обр. 15", приемат апелативните съдии.
 

 

МИНИСТЪР ОБВИНИ СКЕЙТБОРДИСТИ ЗА ПОТРОШЕНИТЕ ПЛОЧКИ НА ЛАРГОТО
 

 

Пред Министерството на културата остава последна възможност – да се обърнат към Върховния касационен съд. Срокът за това е изтекъл на 12 март 2019 г. и с разпореждане от 21 март Софийският апелативен съд връща жалбата на министерството, тъй като приема, че е подадена с един ден закъснение.

 

Министерството обжалва окончателното прекратяване на делото пред ВКС, но съдът отхвърля жалбата, а от мотивите му се вижда, че държавната институция се е опитала да влезе в ролята на процесуален шмекер. Първо – жалбата на Министерството на културата е била внесена "на ръка", но не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд, при това ден след крайния срок.
 

 

ДЪРЖАВАТА ПАК ЗАГУБИ ДЕЛОТО ЗА ЛАРГОТО

 

На последно място ВКС отхвърля и представената от Министерството на културата обратна разписка, защото на нея липсват както изходящо клеймо, така и потвърждение за доставяне. От Министерството на културата отговориха, че по случая тече дисциплинарна проверка.

 

 

""

 

През декември 2016 г. Агенцията за държавна финансова инспекция констатира нарушения на обществените поръчки по проекта, както и неспазване на сроковете. Проверката е назначена от Софийската градска прокуратура, която обаче отказва да образува разследване по случая.

 

 

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ОБЯВИ АФЕРА "АЛО, БАНОВ"

 

В началото на 2019 г. тогавашният депутат от БСП Елена Йончева публикува "частен" запис от оперативка от 2016 г. при Боил Банов, тогава зам.-министър на културата. На записа се коментира как да бъде "санирано" закъснението на изпълнителя по проекта "Антична Сердика", като се коментира именно фактът, че трябва да се потърси неустойка от 700 хил. лв.

 

ЙОНЧЕВА ОБЯВИ ЗАПИСИТЕ НА БАНОВ ЗА АВТЕНТИЧНИ

 

 

През април Специализираната прокуратура отказа да образува разследване, като най-общо се мотивира с това, че не може да се докаже, че записът е автентичен, а освен това Боил Банов и останалите участници в разговорите са отрекли да е имало подобни договорки. Припомнете си скандала "Ало, Банов съм" във видеото горе. 
 

 

"РЕМОНТИРАТ" С ЛЕПИЛО ПЛОЧКИТЕ НА ЛАРГОТО, КОИТО ИЗДЪРЖАТ САМО ДО 100 КГ ТОВАР

 

Днес, близо четири години след завършването му, Ларгото е в състояние на постоянно кърпене. Новият му собственик – Столичната община, която пое стопанисването над обекта през януари 2018 г., очевидно не може да се справя с поддръжката му, съдейки по множеството сигнали в контактния център на общината – за неработещи асансьори, счупена настилка и пейки, отпадъци, повредено осветление.
 

 

 

Източник: Капитал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции