<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: АЕЖ: Стоян Ма...

Министърът на икономиката уволни двама от надзорниците на ББР (видео)

27 Май 2021
0 455

Министърът на икономиката Кирил Петков уволнява двама от надзорниците на Българската банка за развитие (ББР) – Митко Симеонов и Венелина Бурска, предаде Свободна Европа.

Двамата не се явиха на изслушването, организирано от Петков. На тяхно място той предлага да бъдат назначени Васил Щонов и Валентин Михов.

Снимка: Свободна Европа

В мотивите за решението си служебният министър Петков посочи станалият вече публично известен списък с 8-те топ-фирми кредитополучатели от Българската банка за развитие. Това противоречи на идеята, с която е създадена Българската банка за развитие (ББР).

Огласиха кои са 8-те най-големи кредитополучатели на ББР

“Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност в момента, в който банковият мораториум спре. Тогава средства от банката трябва веднага да се насочат към тях”, каза Петков и обяви, че налага лимит до 5 милиона лева кредит на предприятие, с което по думите му се гарантира, че ББР няма да си смени дейността и да се превърне в търговска банка.

Служебният министър на икономиката: 1 милиард лева от ББР са отишли едва при 8 фирми (видео)

Министърът на икономиката започна проверка в банката веднага след встъпването си в длъжност. Поводът е, че фирми на някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавна банка, която трябва да подкрепя малкия и средния бизнес.

Междувременно стана ясно, че и директорът на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски е освободен.

Снимка: Facebook

Късно в сряда Терзийски пусна статус във Фейсбук, в който казва: “Трудният и неизвестен път е предизвикателството, което те кара да преодоляваш безпътицата. Благодаря на моите спътници по пътищата на съзиданието. Оценката за строителите и разрушителите ще даде времето. Екипът беше страхотен! АПИ е един от моите университети!”

Източник: Свободна Европа

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции