<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86163" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Богдан Кирил...

Министър Ангелов: До края на лятото можем да постигнем колективен имунитет (видео)

26 Март 2021
0 796

Една от критичните точки в борбата с коронавируса е областната болница в Сливен, където реанимацията е пълна, а опашките пред Спешното отделение са всекидневие. Здравният министър Костадин Ангелов днес се срещна с кмета на града и с директора на болницата, за да разбере каква е ситуацията в областта.

„Ситуацията в Сливен вече е под контрол, градът ще се справи с натиска“, заяви Костадин Ангелов след обиколката на отделенията в МБАЛ-Сливен.

“В момента в болницата няма много млади хора. Има бременна жена с положителен тест, тя е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки, децата са отрицателни. На ден 10-15 души постъпват и същият брой се изписват”, информира здравният министър.

Министър Ангелов: До края на лятото можем да постигнем колективен имунитет (видео)

В МБАЛ-Сливен има 500 легла, от които 150 са за пациенти с коронавирус. 130 са заетите легла. Шест реанимационни легла са заети. Единствената нужда на болницата е осигуряването на допълнително количество ремдесивир. В понеделник той ще бъде осигурен, каза Ангелов.

“По отношение на плазмата, тъй като в момента има ограничаване на дарителите, кметът на града възнамерява да направи акция за осигуряване на допълнително количество кръводарители. Дотогава ще бъде пренасочено достатъчно количество от необходимия биологичен продукт от София и Стара Загора”, обясни здравният министър. 1093-ма са пациентите на домашно лечение.

„Тук се наблюдава отново семейност – цели семейства се заразяват“, уточни Ангелов.

По отношение на ваксинационния процес в страната се очакват медикаменти и през следващата седмица.

„Нека кажем истината – до момента бяхме приключили ваксинацията от 1 и 2 фаза. Сега ги стартираме отново. Лекари, медицински сестри и учители, които преди не желаеха, сега искат да се имунизират и затова пренасочваме ваксини към тях. Важно е, че успяхме да убедим хората, че трябва да се ваксинират. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Това означава, че ако продължим в същия дух до края на лятото можем да постигнем така нареченият колективен имунитет”, посочи Ангелов.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции