<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76541" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Гърция глоб...

Министър Вълчев, въпреки ръста на заболелите: Вярваме, че присъственото обучение е най-доброто (видео)

27 Октомври 2020
0 2155

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образованието, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това каза образователният министър Красимир Вълчев в предавнето „Здравей, България” по Нова тв.

МОН позволи училищата в критичните области да минават към онлайн обучение по преценка на директорите

Към момента има заразени с Covid-19 469 ученици и 453 учители. „Прави впечатление, че учителите са много повече като процент. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване”, каза още той. И допълни: „Системата на образованието не е изолирана от това, което се случва в страната”.

Снимка: Unsplash/Thomas Park

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев.

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката”, припомни министърът.

Снимка: БулФото

Той обяви, че в последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги отбелязват. „Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне”, подчерта още Вълчев.

Увеличава се броят на заразени с Covid-19 учители и ученици, но няма да се затварят училища (видео)

„Над 400 са учителите у нас с диагностицирани хронични заболявания”, заяви образователният министър. По думите му обаче попадащите в рисковата група са в пъти повече. Част от тях вече са поискали да излязат в отпуск. „Това, което сме казали на директорите е, когато имат молба за отпуск – да я одобряват дори да се стигне до невъзможност за заместване в дадени часове”, каза той.

„Преобладаващите настроения в момента са за присъствено обучение, но те много лесно се променят, когато има 1-2-3 заразени, не дай Боже – и починали”, допълни Вълчев.

Източник: Нова тв, “Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции