<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Аргиров...

Министър Вълчев: Учениците от 5-ти клас нагоре остават вкъщи до 12 януари, после ще решаваме (видео)

23 Декември 2020
0 3467

Ако заболеваемостта от Covid-19 у нас намалее, ще се премине към вариант с редуване на присъствено и онлайн обучение. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV просветният министър Красимир Вълчев и добави, че при спад се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас.

„Ще разрешим някои дейности при 5 – 12 клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики“, каза Вълчев и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса ще се вземе решение как да се действа след тази дата.

По думите му Националното външно оценяване за 10. клас е възможност да се направи оценка и на електронното обучение.

„Миналата година то не отпадна заради обучението в електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините“, каза още той и добави, че не се планира тази година изпитът да отпадне.

Заради липса на устройства 3% или 18 хиляди от българските ученици не са обхванати от електронното обучение. Вълчев обясни, че от МОН са осигурили 32 хил. устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника.

„Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни върши работа и след епидемията – всеки един ученик ще има профил, в който ще бъде цялото му учене“, коментира министърът.

Относно удължаването на учебната година през лятото, Вълчев уточни, че високите температури през юли и август изключват подобна възможност. Той допълни, че се обсъжда вариант следващата учебна година да започне от 1 септември.

Статистиката показва, че 66 преподаватели са загубили битката с Covid-19. По думите на просветния министър, всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите преподаватели е пропорционален на общи брой жертви на заразата.

Относно ваксинирането на педагозите, Вълчев заяви, че се правят предварителни проучвания за нагласите на учителите, но все още не е започнало изготвянето на списъци.

„Имаме 20%, които категорично са заявили, че ще се ваксинират, под 15% са заявили категорично, че няма да го направят и една голяма група казва, че ще изчака“, каза министърът и добави, че той лично ще се имунизира срещу Covid-19.

Според него не е било грешка учебната година да започне присъствено, защото в края на лятото епидемичната обстановка в страната го е позволявала.

„Не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространение на заразата, имаме достатъчно изследвания, публикувани в реномирани издания, които показват, че училищата допринасят, но като цяло, децата не са тази среда, която допринася повече от друга за разпространението“, допълни Вълчев.

Образователният министър заяви, че малките ученици и децата в градините допринасят по-малко за разпространението на Covid-19, затова правителството е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 г.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции