<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71520" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

Министър Захариева: На 2 септември ще стане ясно дали ще има оставка (видео)

18 Август 2020
0 1593

“Протестът не трябва да нарушава или затруднява правата на другите хора. Когато протестиращите решават да тръгнат и да блокират поредното кръстовище, няма как ние или полицията да знаем предварително какво ще се случи и то в нарушение на закона.” Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя изказа мнение, че полицията си върши добре работата и показателен факт за това е липсата на съществени сблъсъци между гражданите през 40-те дни на недоволство.

В същото време Захариева не отчете като нередност факта, че блокиранията на кръстовището на “Ситняково” не са някаква страшна изненада за органите на реда през последната седмица и вчерашният инцидент там спокойно можеше да бъде предвиден и избегнат. Ситуацията снощи предизвика силни съмнения в големи групи от обществото, че полицията умишлено оставя неохраняемо нееднократно блокираното досега ключово софийско кръстовище, за да се създава конфликт между граждани и протестиращи, което е в интерес на управляващите.

Румен Радев от протеста във Варна: Оставка, незабавна и безусловна (видео)

Вицепремиерът коментира и внесените от ГЕРБ промени в Конституцията, както и последвалата реакция на президента Румен Радев.

„Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия. Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС“, каза Захариева.

“Конституцията на Борисов” дава нови права на главния прокурор и отнема от президента. Какво още предвижда?

По думите ѝ, ако се стигне до 120 подписа, необходими, за да започне дебатът в Народното събрание, ще започнат консултациите с всички партии. Първо разговорите ще бъдат с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, уточни тя.

Министърът смята, че народните представители не трябва да са 240, но трябва да са повече от 120.

„Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ“, обясни Захариева.

Външният министър изтъкна, че ако не се съберат достатъчно гласове за свикване на Велико народно събрание, ще се отиде на нормални парламентарни избори. Датата това да стане ясно е 2 септември.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Vladmm

    18 Август 2020

    Как няма как, всички наред в панделата! Това са хора, който взимат пари да са там, какво да очакваме от тях! Защо ли господари на ефира търсят под вола теле, а не са обективни. Защо никой не пита президента, защо си прави предизборна кампания с нашите пари, ние му плащане заплатата и всички разходи по неговата администрация, а той обикаля от протест на протест! Кой, ще пече отговорност, ако се подаде оставката, че няма да има олигарски и с какво, ще сме сигурни че няма да стане по зле. Защото Христо Иванов е с Маджо, Мая Кострибриската е с Божков, Президента се опитва да вкара в властта човек от правителство на Жан Виденов, който ни обрече на глад. Дано предаване господари на ефира да си върната предишната слава и да търсят правдата!

Покажи всички Скрий

Реакции