Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Министър: Имиджът на България спечели от загубата на завода на "Фолксваген"
Министър: Имиджът на България спечели от загубата на завода на "Фолксваген"
11-09-19
добавено
1612
прегледа

"България само спечели имиджово, защото всички чуха, че България има интересен бизнес климат, щом "Фолксваген" от всички европейски държави, които сме в конкуренция, остава само една, и то забележете – с два терена. За нас беше много имиджово".

 

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю тази сутрин пред БНТ, съобщава Сега. Той допълни, че решението къде VW да построи новия си завод очевидно е много трудно и за самата компания.

 

Германски източник: Фолксваген е избрал Турция (ВИДЕО И КОЛАЖ)

 

"Решението къде отидат е проблем за "Фолксваген". Явно не е лесно, те трябваше да вземат решение в началото на годината, в средата на годината, миналия месец. Те не взимат това решение", допълни той.

 

Министърът на икономиката обеща, че веднага ще уведоми какво е било взетото от „Фолксваген“ решение веднага щом то бъде официално оповестено.

 

„Но нека все пак да кажем, че България остана единствената държава, и това се разбра навсякъде, от всички в Европа, която остана в борба с Турция. Какво ще е решението за инвестиране в завод за двигатели с вътрешно горене: дизелов и бензин, ще си го споделим, обещавам, след решение на „Фолксваген. Нещо много важно: тук имаше много сериозен екип на „Фолксваген“, много сериозни техни консултанти. Мисля, че за българската администрация: и държавна, и общинска тази около една година контакти бяха безценни. Ние научихме много неща. Ние сме готови и истината е, че не спираме да търсим стратегически инвеститори", допълни Караниколов.

 

Как България се опитва отново да привлече "Фолксваген"

 

Замръзване на доходите няма да има, докато няма криза заяви още министърът на икономиката. Забавянето на световната икономика се дължи на задържането на ръста при глобалните играчи и Брекзит, но засега прогнозата за България била за поддържане на сравнително добър ръст. Дали ще се стигне до криза, никой не може да предвиди. Въпреки всичко показателите за България в момента не посочвали това, макар в края на третото тримесечие износът да се забавя в сравнение с предишни месеци. Караниколов обаче уточни, че само за първите първите 7-8 месеца на тази година имаме над 17 млрд. евро износ, което показва, че българските стоки и услуги стават все по-качествени и конкурентни като цени.

 

Имаме сектори, които се развиват изключително добре - металургия, IT сектор. Наблюдава се и тенденция, не само че много българи се връщат у нас, но и чужденци идват да работят в България, похвали се Караниколов.

 

Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.

 

Източник: Сега