<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97048" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кожухар...

Министър Кацаров: Мерки срещу Covid-19 вероятно ще има още другата седмица (видео)

19 Август 2021
0 686

„Противоепидемични мерки срещу Covid-19 вероятно ще има още другата седмица“, обяви в ефира на bTV здравният министър Стойчо Кацаров.

Той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.

Обсъждат въвеждането на по-строги мерки у нас срещу четвъртата вълна на Covid-19

„Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата“, коментира Кацаров. Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%. Според докладите на РЗИ-тата, основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови“, коментира Кацаров.

„Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития“, допълни той.

Здравният министър добави, че се иска при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове. Той допълни, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

„Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната ни система като цяло“, допълни Кацаров.

„Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година“, каза още той.

И уточни, че детските градини ще работят до последно.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции