Следва: Валери Симео...

Министър Сачева: Заявленията за помощ от 24 лв. за неплатен отпуск ще се подават от понеделник (видео)

26 Ноември 2020
0 2128

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви в предаването “Здравей, България” по NOVA, че хората, останали в неплатен отпуск заради наложените ограничения ще могат да подадат заявления за помощ в размер на 24 лв. за работен ден от понеделник, 30 ноември.

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун, трябва да подадат заявление към работодателя си. Така те ще могат да се възползват от помощта от 24 лв. дневно. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28 октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво. Стараем се помощта да достигне до всички. Разглеждаме различни опции и казуси”. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ социалният министър Деница Сачева.

Първи ще могат да се възползват от нея служителите, които са спрели да работят при въведената забрана за нощните заведения от 28 октомври, като за двата дни от месеца те ще получат помощта си около средата на декември. Съответно, спрените от работа на 27 ноември, ще се възползват от парите след края на локдауна на 21 декември.

„Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те са 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обяви Сачева.

Извънреден брифинг на Щаба: Сериозно се затягат мерките у нас, почти пълен локдаун от петък до Коледа (видео)

Помощта на правителството засяга служителите на трудов договор при 8-часов работен ден. При намален работен ден, помощта от 24 лв. се намалява пропорционално. Мярката не засяга служителите на граждански договор и самоосигуряващите се лица.

За хора на граждански договор

„Мярката за гледане на деца до 14-годишна възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск, както и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето си. Тогава те ще имат право да получат 610 лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева.

За ресторантите и заведенията

Обсъждат се две опции – да се изплащат фиксирани разходи или между 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци, ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант”, каза Сачева.

ГЕРБ размисли и ще отмени спорната поправка за двойното връщане на бързите кредити

За данъците и кредитите

Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ. “Различни опции може да бъдат договаряни, но банките казват, че ново разсрочване на заеми и кредити ще е проблемно. Данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година – иначе ще се натрупат дългове. Движение на пари трябва да има, защото после ще питаме откъде да платим пенсии, детски”, поясни Сачева.

Видео: NOVA, “Здравей, България”

Снимка на корицата: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции