Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Михаил Горбачов е участвал в реклама на американската верига „Пица Хът“ (видео)
Михаил Горбачов е участвал в реклама на американската верига „Пица Хът“ (видео)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
12-02-19
добавено
1722
прегледа

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов е участвал в реклама на американската верига за пици „Пица Хът“ през 90-те години заради парите, от които се нуждае неговият фонд, пише за "Foreignpolicy" доцентът по политически науки в Масачузетския университет в Амхърст Пол Масгрейв. 

 

 

 

 

В своята статия той разказва историята за създаването на рекламата. По неговите думи след поражението на Горбачов на президентските избори през 1996 г. бившият съветски лидер е останал без никакви средства за подкрепа на фонда. Хонорарите от лекциите не са могли да покрият разходите за неговото съществуване, а размерът на увеличената президентска пенсия след хиперинфлацията е намалял от 4000 рубли (в цени от 1991 г.) до около два долара месечно (1994 г.).

 

 

 

 

Американската мрежа, която влиза на пазара през 1990 г., подема мащабна рекламна кампания, за да изгони конкурентите от руския пазар. Горбачов е избран за нейно лице. Според Масгрейв бившият лидер на СССР дълго се колебаел, но в крайна сметка се съгласил да се снима при определени условия. Политикът си запазил правото да одобри окончателния сценарий на видеото и категорично отказал да яде пица в кадър.
 

 

 

 „Като бивш лидер просто не мога да го направя“, казал Горбачов. В рекламата заедно с него участва и внучката му Анастасия. Размерът на хонорара на бившия съветски президент не е ясен. Според автора на статията обаче политикът е спечелил "около милион долара в съотношение с цените през 2019 г."

 

 

Източник: Foreignpolicy