Следва: Картина на Де...

Млада българска илюстраторка омая французите, а после и Базара на книгата в София със своите “Срещи с вълшебни създания”

01 Юли 2020
1 411

Цвета Петрова е илюстратор и аниматор, завършила художественото си образование във Франция и Великобритания. Дипломната ѝ работа за вълшебните създания от българския фолклор предизвиква изключителен интерес и е удостоена с френско университетско отличие. Впоследствие младата авторка преработва историята, като я прави по-дълга, като ѝ добавя повече илюстрации и детайли. Така на бял свят се появява “Срещи с вълшебни създания”.

В книгата се разказва за Марко и Никола – две смели момчета, които жадуват за приключения. Те поемат на пътешествие из Пирин и Родопите в търсене на онези тайнствени и митични същества, за които всеки е чувал, но малцина са виждали. И докато навлизат все повече в сърцето на гората, опасностите бързо ги връхлитат. Безстрашните герои се натъкват на въоръжени с лъкове самодиви, яхнали сури елени, на свирепи караконджули край запустели мелници, на вилнеещи хали из далечни села.

Но каква ще е изненадата на двамата юнаци, когато осъзнаят, че тези чудати създания всъщност не са чак толкова по-различни от тях, колкото са вярвали в началото на своето приключение?

И все пак през целия път Марко и Никола не позволяват на трудностите да ги разсеят и старателно записват всички свои преживявания – за да остане на хартия онова, което паметта може да изтрие. А тази книга всъщност е техният дневник.

Целта на Цвета Петрова е да поднесе информация за съществата от българският фолклор по интересен и завладяващ начин. Колкото и да е увлекателна нашата митология, не са много книгите, от които човек може да се запознае с тези магични същества, казва тя. Още повече пък и текстове, които биха били подходящи за деца. Това е основната мотивация на авторката за създаването на книгата. 

“Срещи с вълшебни създания” се оказа и най-продаваната книга в шатрата на издателство “Софтпрес” по време на Базара на книгата пред НДК.

В момента тя се предлага в сайта на издателството: https://www.soft-press.com/book/1402/, както и по големите книжарници и вериги супермаркети.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции