Следва: Бойко Борисо...

Младен Маринов: Полицаите не са на протестите, за да бъдат поругавани и провокирани (видео)

15 Юли 2020
0 340

“Полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани и провокирани. Те са там, за да пазят обществения ред, живота на намиращите се там граждани, институциите и сградите, които ги олицетворяват, те са там въпреки страха в техните семейства, че могат да пострадат.” Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод ескалиралото напрежение на вчерашния протест заради провокатори, щурмували Партийния дом.

Днес в Народното събрание той даде информация на депутатите за протестите от последните дни и подрбоно изложи хронологията на събитията от вчера.

Провокатори хвърлиха бомба и атакуваха сградата на Партийния дом на протеста снощи (видео)

“Потвърди се информацията за провокатори, днес СДВР е предприела съответните действия. Призовавам протестиращите да не се поддават на провокации. Няма случаи, в който да е потърсена помощ от полицията на място и тя да е отказала. Сигналите са тревожни. Потвърждава се, че има търсена ескалация на протеста”, заяви още Маринов.

“Ясно е, че се търси целенасочена конфронтация за нарушаване на обществения ред и атака на полицейските служители. Няколко пъти беше давана информация за арестуваните, проверката ще завърши максимално бързо, но към този момент не мога да дам информация за хода на проверката”, допълни вътрешният министър.

„Когато полицията е провокирана, има право да се защити. Когато полицаят е застрашен, Законът му позволява да използва средства по негова преценка в каква степен да използва правомощията си. Полицаите са инструктирани да ползват сила само когато всички други стъпки са изчерпани“, каза още той.

Младен Маринов съобщи, че на 15 юли са задържани още 7 лица, които са присъствали и извършили атаката срещу бившия Партиен дом през изминалата нощ.

След сблъсък на полицията с част от протестиращи снощи бяха задържани задържани шестима души. С арестуваните днес броят им е вече 13.

Работата по случая продължава и СДВР ще изнесе допълнителна информация, заяви Младенов.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции