<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Напрежението...

Мнима евродепутатка извършва финансови злоупотреби в интернет (видео)

26 Юни 2020
0 2057

Скъпи приятели, показвали сме ви десетки случаи на нагли злоупотреби: от съвсем дребни измами, до мащабни корупционни схеми. Тъкмо бяхме решили, че схемите вече са най-често в политиката, когато получихме следния сигнал:

Профил в социалните мрежи с българско име предлага огромни бързи кредити – до 100 000 евро. С много снимки от срещи на високо европейско ниво и видеоклипове с мотивиращи призиви, профилът на Stoyanka Petrova Angelova и нейната Association financière изглеждат доста респектиращо. Има обаче една малка подробност: всички снимки и видеоклипове в страниците всъщност не са на никаква българка, а на бившия евродепутат и зам.-председател на Европейската комисия Вивиан Рединг от Люксембург.

Във видеовръзка с нашата репортерка Виктория Симеонова един излъган българин разказа за схемата, по която действа фалшивият профил. За да получи кредит, той е изпратил копие на личната си карта и на сметки за телефон и ток, след което е трябвало да преведе нотариална такса в размер на 525 евро, други такси и комисионни за 2250 евро и още разходи. Общо той е изпратил на различни банкови сметки в Латвия, Германия и Испания 4754 евро.

Ние също се опитахме да изтеглим кредит от въпросния профил. Обменихме редица документи и изпратихме платежно нареждане за 385 евро, колкото бяха поискани за нотариална такса от нас. Видимо всички изпратени от Стоянка Ангелова „документи“ изглеждаха като изработени от малко дете, което буди доста съмнения. Още по-съмнително е неграмотното писане, характерно както за съобщенията в популярно чат приложение, така и за имейлите, които разменихме.

Обърнахме се и към самата Вивиан Рединг, която в писмено становище до нас благодари за информацията и обясни, че е сигнализирала на Facebook за фалшивия акаунт с нейните данни, както и на Интерпол, на които разчита да се справят със залавянето на човека, стоящ зад измамния профил. Тя призова гражданите да бъдат по-внимателни, когато споделят личните си данни и изпращат пари на непознати. По думите й социалните мрежи не са място за теглене на кредити.

Ние очакваме и коментара на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП по този случай, а вие внимавайте на кого изпращате пари, особено когато отсрещната страна видимо има проблеми с комуникацията на български език. Сигнализирайте ни на Gospodari.com за всякакви нередности.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции