<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72675" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново напре...

Множество сигнали за полицейско насилие противоречат на твърденията от брифинга на МВР

03 Септември 2020
0 4714

Кадри и сигнали за полицейско насилие при събитията вчера пред Партийния дом се появяват в противовес на твърденията на МВР, че те са действали в рамките на закона, само срещу ултраси и криминално проявени и че всичко се разминало със запазване на гражданския мир, пише “Сега”.

От сигналите става ясно, че е имало брутални полицейски прояви спрямо хора, които нямат нищо общо с ултрасите, както и че МВР се е саморазправило с немалък брой хора.

“Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат.”

Журналистът Димитър Кенаров: Бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата

Както вече ви информирахме по-рано, това написа във Фейсбук Димитър Кенаров, който е публикувал текстове в много западни издания, включително Ню Йорк таймс, Форин полис, Интернешънъл Хералд Трибюн. Негови пътеписи са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи. Самият той е специалист по руска и американска литература.

Снимка: Twitter – Димитър Кенаров

“Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!”, написа пак във Фейсбук майката на Кенаров.

Асоциацията на европейските журналисти – България  също остро осъди незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на МВР.

Организацията разказва подробно и случая. Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството.

Снимка: Facebook/Правосъдие за всеки

Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат, разказват ооще от АЕЖ. 

Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници.  

След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници. 

Кой кого напръска с лютив спрей на протестите (видео)

Снимка: Facebook/Правосъдие за всеки

През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и говори, за да я покаже на свой началник, но резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада.

В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен.

Снимка: Facebook/Правосъдие за всеки

Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следи от насилие личат и на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Туитър след освобождаването си.

Кенаров бе само един от много журналисти, които пострадаха по време на баталиите около бившия Партиен дом. Много журналистически екипи бяха обгазени от полицията, други пострадаха при изпълнение на задълженията си.

“Правосъдие за всеки” пък разпространи  снимки, които са им изпратили зрители на стримовете им на страницата, както и стоп кадри от стрима на Иво Божков за действията на полицията в нощта на 2 септември малко преди полунощ. От тях се вижда как се третират задържаните протестиращи, боксовете на полицията, раните по главите на протестиращите, сълзотворния газ и разгонването на хората. Няма да видите кадри с арестуваните провокатори отдавна известни на полицията, но недокоснати от нея, пишат от Правосъдие за всеки.

При наличието на всички тези сигнали и кадри, полицията продължи с твърденията си, че действала пасивно и щадящо “Вчера станахме свидетели как в продължение на часове полицаите бяха обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на това ръководителите на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите ни е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде разцепена и изтласкана. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани”, обяви на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев. 

Снимка: Facebook/Правосъдие за всеки

“Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Подкрепям решението, което ръководството взе на място. Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и част от твърдите предмети”, добави Хаджиев. “Отричам категорично използването на невропаралитичен газ от полицията”, отговори Хаджиев на въпрос. 

“На един от пунктовете беше намерен коктейл „Молотов”, който най-вероятно е бил за използване срещу полицията. Има 80 ранени полицаи. Образувани са над 15 бързи полицейски производства. Над 120 са задържаните протестиращи, 60 от тях са с криминални регистрации, твърди още полицейският шеф. При такива масови безредици има пострадали от всички страни, полицаи, протестиращи, сигурно и журналисти, добави той. Вчера вечерта премина прагът на търпението. Призовавам да се спазва законовия ред. Въпрос на преценка е оттук нататък по какъв начин полицията ще действа, но няма да допускаме нарушаване правото на останалите граждани на придвижване, подчерта Хаджиев.

Снимка: Facebook/Правосъдие за всеки

Два часа по-късно ГЕРБ извика в парламента собствения си вътрешен министър Христо Терзийски. Той дойде и в общи линии прочете един лист с цифри и данни, които всъщност СДВР вече беше обявила. Мнозинството не даде възможност на опозицията да зададе въпроси на министъра, но пък в същото време ръкопляска на неговите твърдения, че полицията се е справила прекрасно със ситуацията. Депутати обявиха, че са искали да зададат въпроси за това, колко от арестуваните са били мирно протестиращи, дали е имало насилие, какво е направило МВР след като постоянно твърди, че е знаела организаторите и режисьорите. ГЕРБ обаче не позволи на вътрешният министър да отговаря и го изведе веднага от залата, след като си прочете написаното на листчето.

Снимка: Facebook/Правосъдие за всеки

Протестиращи сами почистиха жълтите павета след днешните сблъсъци (видео)

Писмо от баща: “Благодаря” на полицая, който напръска сина ми с химическо оръжие

С отворено писмо до всички български граждани, на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и по-справедлива държава излезе и изпълнителният директор на “Хиполенд” Мариан Колев. Повод за него става случай с неговия син, при който той е напръскан в очите от полицай.

“Скъпи съграждани, обръщам се към вас в качеството си на гражданин, баща, бизнесмен, който плаща почтено всички дължими данъци към държавата, мислещ човек със собствена позиция, която не ме е страх да отстоявам. Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична “благодарност” към полицая, който днес, на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл, заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти, да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция”, пише в писмото си Киров. В него той разказва и отбелязва още: “Благодаря Ви, г-н полицай, че едва не ослепихте едно 17-годишно момче, което по никакъв начин не Ви е застрашило, като го напръскахте не с обикновен сълзотворен газ, чието действие е краткотрайно, а с химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания. И изобщо не е случайно, че толкова много хора пострадаха, бяха откарани с линейки или все още лежат на площада. Безспорно още мнооого песни на възхвала тип Веско Маринов ще трябва да се напишат и изпеят за „родната полиция“, която ни пази…за да ви се отблагодарим, господа/или другари?/ полицаи…

Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си.

Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни „пазят“, обгазявайки и ослепявайки децата ни.

И накрая, вече без грам ирония – най-искрена благодарност на един притеснен баща към екипа на Бърза помощ – линейката на ул. „Леге“ зад БНБ. Благодарение на усилията на дежурната лекарка, която помогна на сина ми, той няма да ослепее. Благодаря Ви, госпожи и господа ЛЕКАРИ с главни букви!”

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции