<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81812" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пополина Вок...

Мога ли да заразя другите с Covid-19, ако съм ваксиниран?

15 Януари 2021
0 990

Когато се ваксинирам срещу коронавирус, мога най-после да заживея нормално? Който си мисли така, греши. Защото все още не е ясно дали ваксинираните могат да предават заразата на други хора, пише Дойче веле.

Когато се ваксинирам, мога да заживея както преди пандемията? Който си мисли така, греши. Защото дори и имунизираните ще трябва да продължат да съблюдават строги правила, за да не заразяват други хора. Защото все още не е напълно ясно дали ваксинираните могат да предават заразата с коронавирус.

Една ваксинация може да направи така, че Covid-19 да протече по-леко, а в най-добрия случай – да предотврати болестта. Не знаем обаче със сигурност колко дълго продължава имунната защита след ваксиниране, както и дали и в каква степен имунизациите помагат да се спре разпространението на заразата. 

Каква би била идеалната ваксина?

Това, което знаем, е, че получилите по две дози от ваксината на BioNTech/Pfizer или на Moderna се сдобиват с до 95% защита срещу вируса. А също и това, че при повечето хора тези две ваксини са много ефективни – за всички възрастови групи. А при хората, които не са ваксинирани, рискът от заразяване с Covid -19 е девет пъти по-висок, отколкото при ваксинираните. 

Според данните на института “Роберт Кох”, не е изяснено дали и доколко ваксинираните могат да са преносители на коронавируса. И докато не бъде установено това, със сигурност се налага и след ваксинирането да бъдат спазвани противоепидемичните мерки: дистанция, хигиена и носене на защитна маска.

В идеалния случай ваксинирането трябва да предпази хората от заразяване с вируса. Все още обаче не е доказано дали допуснатите ваксини срещу коронавирус водят до този тъй наречен “стерилизиращ имунитет”, съобщават от Федералната централа за здравна просвета и уточняват, че до няколко месеца ще има повече данни. За да разберем дали ваксините създават такъв имунитет, трябва да бъдат изследвани и хора, които изкарват Covid-19 без никакви симптоми. При стерилизиращия имунитет вирусът бива спрян още преди той да проникне в тялото. Тоест, ваксинирането предотвратява заразяването. И понеже ваксинираните нямат вируса в тялото си, те не могат да го предават на други хора. И тъй като все още не знаем дали РНК-ваксините, каквито са тези на BioNTech/Pfizer и на Moderna, са в състояние да създадат такъв имунитет, на въпроса дали ваксинираните могат да предават заразата и в каква степен все още отговаряме условно с “може би” или “вероятно”.

За да не прекараме тежко Covid-19

По-различно стои въпросът с тъй наречения функционален имунитет. Този вид имунен отговор не предотвратява инфекцията, а помага на ваксинирания да не развие тежка форма на заболяването. Ако дадена ваксина не спира размножаването на вируса, а само неутрализира тежките последици от болестта, теоретично това означава, че ваксинираните продължават да са преносители на вируса. Но и тук се налага да се изчакат резултатите от съответните изследвания.

Нито една ваксина не предлага стопроцентова защита от вируси. Така например ваксините срещу морбили, заушка и рубеола осигуряват защита между 93% и 99%. Затова пък при сезонните грипни ваксини тази стойност е между 61% и 73% – в зависимост от активния щам. Много по-драматично беше положението с грипния щам през зимата на 2017-2018 година, когато ефективността на грипната ваксина беше спаднало до едва 15 процента.

Заради забавяне, недостиг и бюрокрация ваксинирането в Европа не върви по план

Мнозина приемат, че една ваксина или действа, или не. Но въпросът с ваксините не винаги се свежда само до бяло или черно. Далеч не само в случая с Covid-19 има и много нюанси на черното и бялото. И не може да се каже кога и кой от тези варианти ще се прояви.

Ясно е едно: че ваксините, с които започна имунизацията срещу Covid-19 в Европа, помагат да се избегнат по-тежките форми на заболяването. Но и с тях все още не можем да заживеем както преди пандемията. 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции